Yrkesutbildningar i Skellefteå

YH-utbildningar som erbjuds i Skellefteå. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Skellefteå gav 29 träffar

Elkraftsingenjör

Teknikhögskolan

Vill du vara med och skapa hållbar energi? Studera till Elkraftsingenjör och få kompetens för att driftsätta, effektivisera, optimera och underhålla elkraftssystem och elanläggningar. Gör karriär som elkraftsingenjör, elkrafttekniker eller drifttekniker inom elkraft.

✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat

Behörighetskrav

• Gymnasieexamen eller motsvarande
• Matematik 2
• Praktisk ellära eller Fysik 1
• Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »

Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Campus Skellefteå YH

Vill du arbeta med utveckling och stöd till personer med funktionsnedsättning? Då är vår stödpedagogutbildning något för dig.

Som stödpedagog kommer du att arbeta för att säkra att individens behov står i centrum och att rättigheter för personer med funktionsnedsättning efterlevs.

Utbildningen ger dig möjlighet till en fördjupad pedagogisk och etisk kompetens i dina möten med både individ och anhörig samt i handledning av kollegor. Du får verktyg att skapa bärande, respektfulla relationer och ett lärande klimat.

Utbildningen förbereder dig för att i din roll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett systematiskt och kvalitetssäkert sätt.

Utbildningen är på distans med samlingsdagar i Skellefteå, där du själv bekostar resa och boende.

Stödpedagogen har en viktig pedagogisk roll i det dagliga arbetet, som ytterst ska främja den enskildes självbestämmande, delaktighet och integritet. Stödpedagogen ska även vara en resurs i tillämpningen av aktuell lagstiftning i vardagsnära situationer. Med sin fördjupade och specifika kompetens är stödpedagogen en resurs i det dagliga arbetet i arbetslaget och fungerar som ett stöd i kvalitetsarbetet för att sätta individens behov i centrum och uppnå helhetssyn, utveckling och samordning.

Utbildningen bygger vidare på specifika kurser från gymnasieskolan och kräver även att du har yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.

I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.

Efter examen
Inom både privata och offentliga verksamheter ställs allt högre kompetenskrav på den personal som arbetar med stöd till personer med funktionsnedsättning. Med en utbildning till stödpedagog möter du upp mot de högre kraven och får specifika kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna kvalitetssäkra insatser. Din kompetens blir bred och kan komma till nytta inom många olika verksamhetsområden.

Utbildningsledare
Rikard Rahm

Utbildningsstart
2024-08-06
2025-08-25
2026-08-24
Utbildningsslut
2026-05-29
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Produktionstekniker Automatiserade tillverkningsprocesser

Campus Skellefteå YH

Gillar du teknik och att jobba med ständiga förbättringar? Vill du utveckla och effektivisera produktionslinjer? Då är det här en utbildning för dig. I den här yrkesrollen identifierar du felkällor, mäter produktionsflöden och minimerar slöseri i produktionen.

Som produktionstekniker inom automatiserad tillverkning arbetar du med att digitalisera, effektivisera och automatisera industrins nya och smarta produktionssystem.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du nya eller befintliga produktionssystem. Du har specialiserade kompetenser inom TQM, automatisering, MPS och Lean production. Du arbetar med ständiga förbättringar och kvalitetsutveckling för att skapa effektiva och hållbara produktionssystem.

Ditt mål är att minimera störningar, flaskhalsar och fel i flöden och automatiserade tillverkningssystem. Du driver utvecklingen av industrins digitalisering, effektivisering och flexibilitet framåt. Du föreslår förbättringar och investeringar utifrån fakta, statistik, analyser och ekonomiska förutsättningar. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder.

Utbildningen är på distans, med obligatoriska samlingsträffar i Skellefteå.

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 20 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

  • Produktionstekniker Automatiserade produktionssystem
  • LEAN-koordinator Effektivisering
  • Processutvecklare Digitalisering
  • Kvalitets- och produktionsutvecklare
  • Projektledare i produktion
  • Produktionstekniker

Utbildningsledare
Marie Staaf

Utbildningsstart
2024-08-26
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-05-22
2027-06-18
2028-06-23
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Produktionstekniker Digitalisering och datorstödd tillverkning

Campus Skellefteå YH

Vill du utveckla tillverkningsmetoder, robotteknik eller nya smarta produkter och driva den industriella digitaliseringen framåt? Sök den här utbildningen!

Som produktionstekniker inom digitalisering och datorstödd tillverkning arbetar du med att utveckla och effektivisera industrins tillverkningsmetoder. Du har specialiserade kompetenser inom 3D-CAD/CAM, VR/AR, automation, robotisering, additiv tillverkning etc. Du kan även arbeta med att utveckla nya smarta produkter och digitala tjänster.

Ditt mål är att driva utvecklingen och industrins digitalisering framåt och att minimera led- och omställningstider, fel, störningar, flaskhalsar, verktygsslitage mm. Du övervakar och utvecklar underhållet av maskiner och verktyg för att maximera produktivitet, nyttig produktionstid och planerar för att snabbt och flexibelt kunna ställa om tillverkningen till andra produkter och kundernas behov.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du tillverkning, maskinnyttjande, slitage, resultat och störningar. Du föreslår förbättringar och fattar beslut om förändring utifrån fakta och statistik. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder. 

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 14 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

  • Produktionstekniker Digitalisering och CAM
  • Produktionstekniker CNC/CAM och 3D-teknik
  • Lean-koordinator CNC/CAM
  • Industriell förbättringsledare
  • Teknikutvecklare Additiv tillverkning
  • Produktionstekniker

Utbildningsledare
Marie Staaf

Utbildningsstart
2024-08-26
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-02-06
2026-12-25
Studietakt
100%
YH poäng
320 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

VFX-artist: 3D-visualisering och digital compositing

Campus Skellefteå YH

Heltid, 2,5 års studietid, studieort Skellefteå

Denna VFX-utbildning är skräddarsydd för dig som redan har en bra känsla för färg och form och ett brinnande intresse av att få jobba med digitala, visuella specialeffekter (VFX) inom datorspel, film, TV-serier och reklam – alternativt inom visualisering för arkitektur och teknik.

Hos oss hittar du den perfekta mixen av studio och utbildning, som erbjuder det bästa från bägge världarna – och ger plats för egen kreativitet. Vi har skapat detta för att ge dig en rivstart i din VFX-karriär. Våra lärare är väldigt engagerade i uppgiften och kommer att inspirera, stötta och pusha dig till att nå de resultat som branschen efterfrågar.

Det enda formella kravet vi ställer på dig som ska gå utbildningen är att du ska kunna förstå och uttrycka dig på engelska (motsvarande gymnasieengelska). Detta då litteratur/kurser/programvaror ofta är på engelska och likaså många föreläsningar (internationella artister).

Yrkesroller efter utbildningen

  • 3D-grafiker/3D Artist
  • Lighting/Lookdev/Modeling/Technical/FX/Compositing/Concept Artist
  • Character Modeler/Rigger/Animator
  • Motion Capture Operator
  • Pipeline Technical Director
  • VFX Producer/Coordinator/Artist

Utbildningsansvarig
Magnus Johansson

Utbildningsstart
2024-08-26
Utbildningsslut
2027-01-14
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Kultur, media, design
Data & IT