På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

95 miljarder skäl att utbilda sig

Skrivet av:

Publicerat: 2011-03-03

I Malmö är nyföretagandet på topp med affärer på en internationell nivå. Yrkeshögskolan utbildar i framtidsyrken som till exempel att göra applikationer för iphone och Android.

I Malmö bubblar det av goda idéer. Många företag växer fram på Minc, Malmö Stads inkubator för nya företag och högskolans Drivhuset.

Med citytunnel och snabbtåg som knyter ihop med köpenhamn, och snart även Hamburg, blir det nära till en stor marknad.

På Minc finns också två heta yrkeshögskolor. På Malmö Yrkeshögskola har närmare 40 studenter sedan i höstas lärt sig programmera för iPhone och android.

Skolans ledning har redan delat ut en magnumflaska champagne till studenten Henrik Samuelsson som gjort en applikation som laddats ner och installerats i över 100 000 telefoner.

– Jag visste att marknaden är het, men att jag efter några månaders utbildning gjort appar som tagit sig till topplistorna över hela världen är omtumlande, säger den före detta byggnadsarbetaren Henrik Samuelsson.

Rekordsnabb utveckling
App-marknaden exploderar och beräknas i år att omsätta ofattbara 95 miljarder kronor. Det är en rekordsnabb utveckling av något som knappt existerade för två, tre år sedan.

Målet för utbildningen är att studenterna snabbt och effektivt ska kunna producera en stor mängd appar på kort tid. De flesta studenter klarade att göra appar redan första veckan trots att de flesta inte hade någon bakgrund inom programmering.

Daniel Wigren visar att aftonbladet, expressen, Sydsvenskan och fackpress skrivit helsidor om hans senaste appar.

– Ett utmärkt bevis för att det vi lär oss på skolan håller hela vägen ut på högsta nivå i näringslivet, säger han.

Ett nytt yrke
Utbildningen vänder sig till studenter med en bakgrund inom media, webb och grafisk produktion. Det handlar om ett medieyrke och ett nytt sätt att sprida information, kunskap, nyheter, underhållning och möjliggöra nya affärer.

– Jag kommer själv från grafisk produktion, säger studenten renée Backe som älskar möjligheterna att kombinera sina tidigare kunskaper med de nya.

– Jag har nog en bra förståelse för att det finns en uppdragsgivare i ena änden och en kund i den andra. Jag kan också göra snygga appar tack vare mina tidigare erfarenheter och kunskaper.

Det finns behov av kompetensen och skolan har en sextonsidig lista med företag för LIA-praktik.

– Jag har arbetat med yrkesutbildning i femton år och har aldrig sett något liknande. Suget efter våra studenter är ofattbart, säger Marie Bjelksäter, utbildningsansvarig på Malmö Yrkeshögskola.

Hon berättar också att det redan finns över 600 intresserade till höstens utbildningsstart.

Lönsam e-handel
Till hösten startar en ny utbildning i lönsam e-handel. Studenter får inte bara lära sig teknik och affärsmannaskap utan får även nya kunskaper i mobila e-handelslösningar, appar, kreativ marknadsföring och försäljning genom sociala medier.

Utbildningen är till för den som vill starta eget inom e-handel eller jobba tillsammans med projektledare, säljare, marknadsförare och utvecklare. Utbildningen bedrivs på distans med träffar i Malmö, Stockholm och Göteborg.

– Alla våra kunskaper ska vara strikt affärsmässiga, säger Claes Magnusson, rektor för N3P som står bakom den nya utbildningen.

Han förklarar att skolan kräver mycket av studenterna, men i sin tur ska de känna trygghet i att kunskaperna är eftertraktade och att de får ett jobb eller kan starta eget redan under utbildningen.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...