På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

ARBETSMARKNADEN VÄNTAR PÅ DIG

ARBETSMARKNADEN VÄNTAR PÅ DIG

Skrivet av: Montico Kompetensutveckling

Publicerat: 2011-05-03

Montico i Ljungby erbjuder en yrkeshögskoleutbildning till Internationell Svetsspecialist - IWS. Utbildningen vänder sig till dig som vill bli svetsspecialist med hela världen som arbetsområde. Efter godkänd utbildning är du certifierad svetsspecialist med möjlighet att arbeta som svetsansvarig, svetssakkunnig eller svetsledare.

I utbildningen ingår förutom praktisk svetsning inom MIG/MAG, TIG, MMA och GAS, all teoretisk kunskap för att nå IWS - International Welding Specialist. Utbildningen behandlar svetsdefekter, svetsproduktion samt materiallära. Kurser i företags- och produktionsekonomi, produktions- och kvalitetsteknik samt ledarskap och projektledning ingår också i utbildningen. Detta är kunskaper som är viktiga i yrkesrollen som svetsansvarig eller svetsledare.

ÖKADE MÖJLIGHETER
Behovet av svetsansvariga förväntas öka allt mer eftersom kraven inom framtidens industri ökar. Det finns många företag i Sverige som nu ställer om sin svetsande produktion efter de allt högre krav som ställs på dem. Utbildningen är uppdelad i en teoretisk del med flera praktiska moment inom de olika svetsmetoderna. Det ingår även 10 veckors arbetsplatsförlagd Lärande i Arbete på företag uppdelade i två perioder. Godkänd utbildning leder till en yrkeshögskoleexamen samt ett diplom utfärdat av Svetskommissionen i Sverige.

YRKESROLL EFTER UTBILDNING
Efter utbildningen kan du arbeta som Internationell Svetsare (IW) inom valda svetsmetoder. Har du även tre års yrkeserfarenhet kan du arbeta som Internationell Svetsspecialist (IWS).

FÖRKUNSKAPER
Behörig att antas till utbildningen som internationell svetsspecialist är den som har genomgått gymnasieskolans industriprogram med svetsinriktning, Verkstadsskola 2 år, plåt- och svetslinje, eller liknande. För att erhålla Svetskommissionens diplom som internationell svetsspecialist krävs även att du uppfyller något av följande inträdesalternativ:

Tre års svetsrelaterad yrkeserfarenhet samt någon av utbildningarna:

• Gymnasieskolans industriprogram med svetsinriktning

• Verkstadsskola 2 år, plåt- och svetslinje

Eller fem års svetsrelaterad yrkeserfarenhet samt avslutad grundskoleutbildning. För detta alternativ görs ett allmäntekniskt teoretiskt inträdesprov.

Godkänt prov gör dig behörig till utbildningen. Vid underkänt prov ges möjlighet att gå en 40-timmars preparandkurs.

FINANSIERING
Utbildningen berättigar till studiemedel via CSN.

KURSINFORMATION
Kurstid: 1 år 200 Yrkeshögskolepoäng
Kursstart: Augusti 2012
Ansök genom att fylla i och skicka in ansökningsblankett senast den 15 maj 2012. Den finns att hämta på www.montico.se/IWS-utbildning.

Fler reportage från Montico Kompetensutveckling

Jag studerar IWS hos Montico

Albin Ahlin, från Tranås Varför sökte du till IWS-utbildning...