På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Att lära för livet

Att lära för livet

Skrivet av: Hyper Island

Publicerat: 2011-03-22


En skola utan lärare, lektioner, läxor och prov. Hyper Island utbildar inom digitala medier och interaktiv kommunikation. Hela 98 procent av studenterna får jobb efter examen.
 

Runt på väggarna sitter post-it lappar i regnbågens alla färger. Studenter sitter i grupper, djupt försjunka i diskussioner om deras senaste projekt.

Haris Badic går programmet Motion Graphics, rörlig grafisk form, och gillar Hyper Islands unika metod för undervisning. I grupparbeten lär studenter av varandra i ett nära samarbete med internationella föreläsare och företag. Det handlar om learning by doing och ett livslångt lärande.

– Vi har inga böcker vilket är underbart! Vi hittar kunskap på annat håll. Jag tror att det är viktigt att fråga mycket inför en uppgift, och att få feedback, säger Haris som är 29 år och bor i Stockholm.

Ett av de senaste projekten var att göra introduktionsfilmer för Mtv:s spellistor. Allt är alltså baserat på att lösa verkliga uppgifter på ett kreativt sätt, och våga prova sig fram.


PERSONLIG UTVECKLING

Hyper Island startades i Karlskrona för mer än 15 år sedan av tre kompisar som utmanade den traditionella skolan. De ville skapa en utbildning som fokuserade på personlig utveckling och gruppdynamik.

– Vi är mycket stolta över vårt sätt att bedriva utbildning. Vi fick Nationalencyklopedins kunskapspris hösten 2010, vilket känns som ett kvitto på att vår metod fungerar, säger Charlotte Sundåker som är marknadschef. Hon berättar att 98 procent av studenterna får jobb efter examen. Många hamnar på reklambyråer runt om i världen. Var fjärde student har tre eller fler jobberbjudanden att välja mellan.

Charlotte poängterar att Hyper Island inte är någon elitskola. Under en rekryteringsdag väljs studenter med utvecklingspotential samt olikartad bakgrund, erfarenhet och personlighet. Allt för att skapa grupper som liknar arbetslivet.

– Det är viktigt med ömsesidig kärlek, att studenterna väljer oss lika mycket som vi väljer dem.


ÄLSKAR FILM

Haris intresse för formgivning startade på ett skivbolag, när han jobbade med grafisk formgivning . Han har även läst grafisk form och reklam på Beckmans kvällsskola. I framtiden vill Haris helst behålla den konstnärliga inriktningen.

– Jag älskar speciellt gamla filmer, och vill gärna arbeta med att göra filmvinjetter, säger Haris som funderar på att göra praktik i Los Angeles.

Hyper Island har en internationell profil med 60 studenter från 19 länder, vilket gör att arbetsspråket är engelska. Skolan har även utbildningarna Mobile Applications, Digital Media, eCommerce Manager, samt Interactive Art Director.


text: LENA HEDMAN

Fler reportage från Hyper Island

Praktikplats i New York

Nina Amjadi gör praktik på en reklambyrå i New York. Hon samlar erfarenhet för att ...