På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kulturledare som tål stress

Kulturledare som tål stress

Skrivet av: Kulturverkstan - Nätverkstan

Publicerat: 2011-04-14

Ett regnväder kan göra månader av förberedelser till fiasko. Att leda kulturprojekt kräver stresståligt folk med bred kunskap.

Förra sommaren talades det om en festivaldöd. Rockpartykoncernen, med närmare 30 miljoner i skulder, ställde in Hultsfredsfestivalen och ansökte om konkurs. Nu återuppstår festivalen till sommaren med tyskt kapital. Efter en uppgörelse i Värmlands tingsrätt ser även Arvikafestivalen ut att kunna räddas.

Joel Lind går andra terminen på Kulturverkstan och är projektledare för sommarens uppsättning av Krokstrandsfestivalen, ett par mil öster om Strömstad. Han menar att många festivaler begår misstaget att försöka tilltala alla olika smaker.

- Ska en festival klara sig i dag krävs att man hittar en nisch, säger han.

Sophie Åström, som är inne på sin fjärde termin, håller med. Hon tror även att festivalernas omfattning kan vara ett problem.

- De små rummen blir mer och mer attraktiva. Man vill ha något genuint och kanske också exklusivt: att känna att man inte delar upplevelsen med hela världen, säger hon.

På Kulturverkstan utbildar man människor som ska kunna tackla utmaningar som de här. Utbildningsledningen följer noga utvecklingen på arbetsmarknaden. Det man inte hinner få in i schemat tas upp i gruppdiskussioner.

- Eftersom vi jobbar så pass brett är vi inte beroende av en viss snäv bransch. Det är ingen katastrof för oss om de stora festivalerna går dåligt, säger Olav Fumarola Unsgaard som sitter med i utbildningsledningen.

Sophie Åström håller på att förbereda sig för sin praktik. Om några dagar åker hon till Ghana i drygt två månader för att börja planera ett eget projekt där. Hon är inte själv konstnär eller artist, utan vill jobba med att ge utrymme för kulturskapare.

- Ofta glömmer man att lägga energi på kulturens kärna, på den enskilda konstnären. Konst måste skapas någonstans och jag vill fungera som ett nav i en kreativ miljö där konstnärer kan ägna sig åt sitt skapande fullt ut, men också inspireras av varandra, säger hon.

Sophie Åström är, liksom många av studenterna på Kulturverkstan, den typen av människa som gillar att fixa och få saker att hända. Hon trivs när det är mycket på gång runt omkring henne. Studenternas drömmar är emellertid långt ifrån likartade. Vissa är själva musiker, skådespelare eller konstnärer och vill lära sig att livnära sig på sitt eget skapande. Andra vill jobba med reklamfilm.

Att föra samman folk från olika områden är ett av målen med utbildningen, förklarar Olav Fumarola Unsgaard. Tillsammans kan människor med helt olika kompetenser och erfarenheter skapa en helt ny idé.

- Dessa personer skulle aldrig mötas på så många andra ställen. Här har de möjlighet att inspireras av varandra. Därför vill vi gärna ha folk med olika bakgrunder och skapa en poäng i själva mötet mellan studenterna, säger han.

Joel Lind hoppas kunna fortsätta jobba ideellt med sin festival efter utbildningen.

- Blir det allt för professionellt finns det en risk att arbetet blir mer och mer slentrian och på rutin, säger han.

Studenterna på Kulturverkstan läser allt från ekonomi och layout till konflikthantering. Sophie Åström trivs med bredden, men hade gärna gått djupare in på ämnena.

- Baksidan är ju att det kan kännas som att man bara simmar på ytan på alla områden. Som kulturarbetare vill man gärna lära sig allt utan och innan. Men man vet alltid var man kan hitta den informationen och fördjupa sig på egen hand, säger Sophie Åström.

Olav Fumarola Unsgaard berättar att arbetsmarknaden kräver en sådan bredd på läroplanen.

- Om du bara är kompetent för en typ av arbete är du relativt sårbar. Vi vill förbereda våra studenter så att de under olika perioder kan jobba som egenföretagare, inom statliga myndigheter såsom Världskulturmuseet eller jobba ideellt med olika projekt, säger han.

Eftersom villkor och trender ständigt förändras måste utbildningen också utvecklas. Anna Fridén, koordinator på Kulturverkstan, berättar att organisationsformen är till stor hjälp.

- Vi är en arbetsgrupp på tre till fyra personer och kan fatta beslut ganska snabbt, säger hon.

- Om förutsättningarna på arbetsmarknaden ändras har vi gjort om kursinnehållet en termin senare, fyller Olav Unsgaard i.

Än så länge ser framtiden ljus ut för studenterna på Kulturverkstan. Enligt utbildningens egen uppföljning har 70 till 80 procent av studenterna jobb inom kultursektorn ett halvår efter examen. Med så goda möjligheter tycker Anna Fridén att det är viktigt att studenterna tänker på vad som är viktigt för dem själva, snarare än att följa marknadstrender. Den lärdomen har Sophie Åström tagit till sig.

–Målet är inte att bli störst, det är att skapa kultur för människor och bidra till mångfalden. Allt ska generera pengar i dag, suckar hon. Jag tror att kulturen kan ge så mycket mera.

 

Fakta

Kulturverkstan är en yrkeshögskoleutbildning som startade 1999 och har utexaminerat drygt 300 kulturprojektledare.

Kulturverkstan drivs av Nätverkstan Kultur i Väst som ägs av tidskriften Ord & Bild och Tidskriftverkstaden i Väst. Utbildningen finansieras av Yrkeshögskolemyndigheten.

Utbildningen är på två år.

Studenterna väljs ut genom CV, muntligt prov och projektidé.

Klasstorlek: 30-35 studenter per klass.

Förkunskapskrav: Utöver grundläggande högskolebehörighet krävs minst ett års erfarenhet av arbete (professionellt eller ideellt) inom kultur- och/eller civilsamhälle och/eller eftergymnasial utbildning inom relevant område.

Sista ansökningsdag: 30 april.

 

Artikeln är skriven av Axel Kronholm. Göteborgsposten 27/3 2011.

http://www.gp.se/jobbstudier/1.582084-kulturledare-som-tal-stress

Fler reportage från Kulturverkstan - Nätverkstan

Elise gör LIA på FN i New York

Efter tre månader i New York känns det fortfarande lite overkligt att promenera mellan höghusen ner till 1 Dag Hammarsk...

Karin Esbjörnsson gör LIA på Kulturförvaltningen i Mölndal

Jag jobbade som cirkelledare i keramik men ville jobba på ett annat sätt. Jag har en gedigen utbildning bakom mig, både...

Rickard gör LIA på Stora Teatern som scenkonstproducent

Rickard Stierna heter jag och just nu gör min slutpraktik på Stora Teatern som scenkonstproducent. Inom ramen för min p...

Sofia breddade sin yrkesroll inom musikbranschen

Sofia Assarson läste på Kulturverkstan mellan 2010-2012. Hon visste innan Kulturverkstan att hon ville se över ...

Daniela hittade en väg in i den svenska kulturbranschen

Som internationell student tycker jag att Kulturverkstan är det bästa sättet att komma in i kulturvärlden. Utbildningen...