På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

På en praktikplats - Marströms

På en praktikplats - Marströms

Skrivet av: Campus i12

Publicerat: 2011-03-11

Marström Composite AB är främst kända för sina båtar, särskilt extrema tävlingskatamaraner. Företaget har ett 45-tal anställda och finns i Västervik. De flesta båtarna görs i kompositmaterial och kundanpassade specialutförande. En stor del av tillverkningen är ett rent hantverk.

-Jag kunde ju ingenting om båtar och inte så värsta mycket om kompositer heller, säger Niklas Christiansson. Så första veckan fick han vara ute i produktionen och vara med och tillverka mastdetaljer till båtarna för hand.

-Det hjälpte mig också att komma igång med den sociala biten av jobbet.

Han fick också lära sig ett helt nytt cad-system. Marström använder Solid Works och Niklas hade jobbat med Catia och Alias på skolan.

-Programmen är ganska olika men mina erfarenheter från Catia och Alias gjorde nog ändå att jag ganska snabbt lärde mig Solid Works.

Under den 10 veckor långa praktiken har han fått modellera befintliga detaljer till segelbåtar.

-Alltså mätt upp master och bommar för hand och sedan modellera rörprofiler, beslag och infästningsdetaljer var för sig. Jag har sammanställt allt och även gjort 2D-ritningar utifrån cad-underlaget. Kopplingen till det vi har lärt oss på skolan innan praktiken blev tydlig när det gäller just cad-teknik och mätning.

Företaget jobbar mycket med både konstruktion och formbestämning.

-Konstruktionsbiten i processen intresserar mig och jag kommer förmodligen att gå mer åt det hållet med solidmodellering. Så nu vet jag vilka kunskaper jag måste fokusera på under resten av utbildningen för att nå dit.

-Praktiktiden har varit jätterolig! Jag har lärt mig saker snabbare och på ett bättre sätt. Jag har också lärt mig att prata med folk i branschen. Det var bra att få lite erfarenhet från hantverket ute i fabriken, så att man inte sitter och ritar något som inte går att tillverka.

 

Lars Hultquist, konstruktör och handledare

Inom området racingbåtar är Marström ett relativt stort företag. Det mesta är kundanpassat vilket betyder att det blir mycket special. Nästan inget byggs i serie.

-Jag tror att det är ganska vanligt i vår bransch att samma person både designar t.ex. ett båtskrov och tar fram konstruktionsritningarna och gör alla beräkningar, säger Lars som är konstruktör och har varit handledare under Niklas praktik.

Företaget har tidigare haft dåliga underlag på båtmaster upp till 10 meters längd. Det har handlat om väldigt enkla ritningar som varit svåra att arbeta efter.

-Vi såg möjligheten att få bättre kvalitet och ordning på tillverkningsunderlagen med Niklas hjälp. Först fick vi ju berätta hur vi ville ha det, men sedan gjorda han det på ”löpande band”.

Lars berättar att det kändes direkt att Niklas hade ritat mycket i cad när han kom. Han har också en mycket bra känsla för 3D.

-Niklas har fått jobba väldigt självständigt. Jag har varit mer som ett bollplank och hjälpt till med specifika konstruktionsfrågor. När han kom igång blev det mest cad-tekniska frågor vi diskuterade.

Fler reportage från Campus i12

Andreas LIA på Technicon i Tyskland - bilindustri.

Andreas Scortea från Digital Design – Surface Designer (Campus i12, Eksjö) gör sin andra och sista LIA på Technic...

Första LIA:n

Studenterna på utbildningen Visualisering av arkitektur och design är nu ute på sin första LIA (Lärande i arbete) under...