På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Allt förpackas!

Allt förpackas!

Skrivet av:

Publicerat: 2013-04-08

Hur gör man en produktförpackning praktisk, klimatsmart, snygg, billig att tillverka – och därmed lönsam? Det vet Krzys’ Liberda. Han har läst till förpackningsdesigner och börjar i dagarna på sitt första jobb i branschen.

Krzys’ är 30 år och uppvuxen i Göteborg. Efter studenten pluggade han ekonomi och marknadsföring på Högskolan i Borås. »Av bara farten«, som han beskriver det själv.
Efter några år med ekonomistudier och tentaplugg tog Krzys’ ett uppehåll, och det var då han kom på att han ville jobba med något mer kreativt i framtiden.

– Jag har alltid gillat att pyssla, bygga lego, hålla på med keramik och teckna, men aldrig varit inne på att plugga design. Under mitt studieuppehåll började jag titta på andra typer av utbildningar och hittade en Yhutbildning i Solna där man läste till förpackningsutvecklare och -designer, berättar Krzys’.

Krzys'

Namn: Krzys' Liberda, 30 år Har pluggat: Förpackningsutvecklare och -designer på Nackademin Bästa studietips: Att få jobb handlar mycket om kontakter, använd din LIA på rätt sätt!

– Det var nog bredden i utbildningen som lockade, och det är även det jag har uppskattat mest. Vi har läst allt från teoretiska ämnen som ekonomi och marknadsföring till mer tekniska och kreativa ämnen som konstruktion, cad, förpackningsdesign och typografi. Det har varit perfekt att få inblick i alla områden som har att göra med förpackning, fortsätter han.

Krzys’ som har erfarenhet både från universitet och från yrkeshögskola ser stora fördelar med den senare, och verkar mycket nöjd med sin utbildning.

– Yrkeshögskoleutbildningar är så nära kopplade till yrkeslivet. Lärarna är yrkesverksamma inom områdena de utbildar i, vi har gjort flera studiebesök och två långa praktikperioder. Jag har fått en bra inblick i hur det är i arbetslivet, och vad som krävs för att få ett jobb i den här branschen, säger han.

När Krzys’ tog examen förra sommaren blev han ombedd att fortsätta det designuppdrag han hade påbörjat hos ett av de företag där han gjorde sin lia. Nu i dagarna börjar han sitt nya jobb, på ett läkemedelsbolag som importerar medicin och läkemedel. Där kommer jobbet att handla mycket om textdesign och att se till att de strikta reglerna för marknadsföring av läkemedel följs.

Vad är roligast med den här branschen?

– Förpackningar finns överallt omkring oss. Allt förpackas! Jag tycker att det är jätteintressant att förstå tänket bakom marknadsföring i butiker och hur kunder funderar när de gör sina val. Det finns ett stort fokus på förpackningar nu och jag tror verkligen att det här är en framtidsbransch, avslutar Krzys’.

Text: Amelie Furborg
Foto: Christin Philipson