På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Att byta branch mitt i livet

Att byta branch mitt i livet

Skrivet av: Östsvenska yrkeshögskolan

Publicerat: 2015-04-08

Helomvändningen

Mirza Sujevic är tvåbarnspappan som efter 15 år inom tillverknings- och verkstadsindustrin bestämde sig för att byta färdriktning. Och snart är han klar med första året på den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen Kvalificerad skötare inom psykiatrisk vård och omsorg.

– I början tänkte jag: vad ger jag mig in på? Men under första praktiken växte känslan av att det här verkligen var vad jag ville.

– Man ser ju att det är branschen som har styrt och satt ihop utbildningen. De vet vad de vill ha för personal och vad vi ska läsa. Ingen har lust att plugga i två år och sen inte få jobb, här ser det ljust ut. De behöver verkligen folk.

För Mirza har det här med att få göra skillnad för människor alltid funnits där, i bakhuvudet. Ändå valde han elprogrammet på gymnasiet, ett val som gjorde att han kom längre bort ifrån att jobba med människor.

– Barnen, huset, tjejen; allltid har det varit något som gjort att jag skjutit upp min längtan. Men de senaste två åren kände jag ”nu vill jag göra något med mitt liv, något mer meningsfullt”. Jag vill inte bara jobba med tillverkning och detaljer inom industrin.

Så på våren 2014, när Mirza surfade på olika utbildningar ”snubblade” han över ordet yrkeshögskola för första gången. Han tilltalades av utbildningsformen och bestämde sig för att söka. Och han kom in.

–För mig som har familj, hus och jobb är är det här perfekt. Här får jag mitt yrke direkt. Jag är glad att den här typen av utbildningar finns. För mig har det varit ett enkelt sätt att byta bana.

Utbildningen är i närdistansform vilket innebär obligatoriska klassträffar några gånger i månaden. Däremellan är det självstudier med studiehandledning, både skriftligt och digitalt via lärplattformen Fronter.

Flera i klassen jobbar extra. Men Mirza har valt en tuffare väg, parallellt med heltidsstudierna jobbar han kvar heltid på sitt jobb som laseroperatör i Vadstena.

– Helt ärligt, absolut ingenting jag rekommenderar om man inte måste. Det är tufft. Jag har lagt upp det så att jag läser på kvällarna i stället för att titta på TV. Och så pluggar jag på helgerna. Men för mig är det här en period. Jag har bestämt mig och då går det!

Fler reportage från Östsvenska yrkeshögskolan

Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård

Som specialistutbildad från denna utbildning kan du arbeta både som anestesiundersköterska och operationsunde...

Lovisa är driftteknikern som fick jobberbjudande redan innan examen.

"Att läsa på ESBS är väldigt roligt och givande. Bäst av allt är LIA:n, för det är där du lär dig det mesta&qu...

Abraham är målaren som läser till Byggledare vid ESBS i Norrköping

"Att läsa på ESBS är intensivt och väldigt lärorikt då vi har kunniga föreläsare och högt tempo under lektione...

Möt Camilla som läser till Entreprenadingenjör vid ESBS i Norrköping.

Camilla berättar att det är mycket roligare att läsa på yrkeshögskolan än vad hon förväntat sig. "Et...

En ny karriär väntar

Våra utbildningar ger dig optimala förutsättningar för att få det där nya jobbet du alltid drömt om. Vi ger dig verktyg...