På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Både hälsa och skönhet

Skrivet av:

Publicerat: 2011-03-01

I Apoteket på Renstiernas gata i Stockholm är det en ljus inredning som lyser av färgglada förpackningar. Det finns hyllor med mediciner, men även vitamner, hudkrämer och annat.

Avregleringen av apoteken har lett till flera apotek, och på söder i Stockholm finns numera 11 butiker mot tidigare 5. Det har också blivit ett större utbud av produkter, och Marie Ununger tycker att det är en spännande utveckling.

– Apoteken kommer nog i framtiden att ha friskvårdskonsulenter, hudterapeuter och coacher som till exempel hjälper människor att sluta röka. Det är roligt att det blir fler arbetsmöjligheter, säger hon.

Maria är ansvarig för egenvård, och har koll på olika kampanjer där hon beställer varor och skyltar. I hennes arbetsuppgifter ingår också att stämma av lagersaldon.

Tryggt med kedja
Marie arbetade på apoteket även under monopolets tid, och är glad för att det var kronans droghandel som tog över butiken. Företaget har funnits inom läkemedelsbranschen i över 100 år.

– Det kändes tryggt att det var en stor kedja som tog över. De har 270 apotek i hela landet, säger hon.

Marie gick yrkeshögskola i Vällingby och den utbildningen är nedlagd. Det är stor efterfrågan på apotekstekniker, och därför startar Lernia en ny utbildning.

– Vi har tidigare anställt studenter som utbildat sig vid yrkeshögskola och gjort sin praktik här, säger Marie.

Hon har bland annat arbetat inom äldreboende, och tycker att vårdjobb är en bra erfarenhet för den som ska bli apotekstekniker. Det ger en förståelse för att till exempel äldre behöver mera tid och hjälp vid inköp.

Det var en slump att Marie blev apotekstekniker. en kollega hade sökt yrkesutbildningen och Marie hängde på.

– Det var jätteroligt att gå utbildningen. Här på apoteket träffar jag många människor, och blir tillfreds när jag kan hjälpa dem, säger hon.

Nya produkter

Avregleringen ger konkurrens, och det har lett till att apoteket på renstiernas gata har söndagsöppet. Det är förstås en fördel för köpare som blir sjuka under helgen. Det kommer också ständigt nya preparat, och det gäller att hänga med.

– Vi får information om produkter varje dag, och jag tycker att det är roligt att lära mig om nya saker, säger Marie.

 

 

Fler apotekstekniker behövs

Behovet av apotekstekniker är stort i landet. Nya apotek öppnar och människor blir allt mer intresserade av egenvård. I höst startar Lernia College en ny utbildning för apotekstekniker.

Lernias utbildning för apotekstekniker kommer att finnas i Malmö, Linköping och som distanskurs med säte i Sundsvall.

– Sju stora apoteksbolag och Farmaciförbundet står bakom utbildningen. Branschen menar att det behövs flera utbildningar i yrket, säger Mia Hasselgren-Lundberg som är regionchef i Mellansverige för Lernia.

Efter avregleringen har det blivit flera apotek i landet, och många apotekstekniker går i pension varje år.

– Människor är också mer intresserade av egenvård idag, och man frågar apotekstekniker om hjälp, säger Mia.

Bred utbildning

Egenvård är också utbildningens största kurs, och den ger grundläggande kunskaper om läkemedel. I utbildningen ingår även medicinsk grundkurs, livsstilsfrågor som kan påverka hälsan, kommunikation, ekonomi, försäljning, logistik och varuhantering.

– En apotekstekniker ska också ha en viss kännedom om recepthantering. Det är vanligtvis receptarier som hanterar receptbelagd medicin, men idag får medarbetarna vara mera flexibla och klara flera uppgifter eftersom många apotek är öppna även på helger, berättar Mia.

På apoteken blir det allt viktigare att arbeta med folkhälsofrågor som till exempel att sluta röka. Det är också viktigt att kunna möta kunden med empati och ta sig tid att lyssna.

– I utbildningen ingår tre praktikperioder med fokus på olika saker. Första perioden handlar om varuhantering och logistik. I den andra praktiken ingår recepthantering och den tredje handlar om egenvård, berättar Mia.

För att vara behörig att söka utbildningen ska det bland annat finnas slutbetyg från gymnasiet i naturkunskap. Dessutom sex månaders yrkeserfarenhet från service- eller försäljningsarbete.

Arbeta i grupp

Lernias metod för undervisning handlar till stor del om problembaserat lärande. Studenterna arbetar mycket i grupp och gör egna arbeten. I distanskurser finns även fysiska träffar för att man även där ska kunna arbeta i grupp.

Lernia är en stor aktör som ordnar utbildningar i hela landet. andra nya utbildningar i höst är för vindkraftstekniker som startar i Piteå och järnvägsprojektör i Luleå.

– Internationell servicetekniker är en bra utbildning som vi har i Lund, och den startar i höst även i Linköping och Västerås. Marknaden slukar snabbt upp elever som utbildat sig i detta, säger Mia.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...