På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

BIM ger dig hur många möjligheter som helst!

BIM ger dig hur många möjligheter som helst!

Skrivet av: NBI/Handelsakademin

Publicerat: 2021-03-01

Det byggs som aldrig förr. Nya bostadsområden växer fram och städerna förtätas. Många stora infrastrukturprojekt, till exempel Västlänken, sysselsätter enormt många människor under lång tid. Men ny teknik vinner mark och nu behövs nya medarbetare inom bygg som behärskar den nya tekniken.

En ny teknik heter BIM, och en som tror på BIM heter Ahmed Jaff, och han kollade upp BIM innan han sökte till utbildningen.

– Jag har alltid haft ett intresse för anläggning – det behövs överallt och är grunden till allt. Om inte anläggningsingenjören gör sitt jobb, kan inte byggnadsingenjören göra sitt. Det är som en lång kedja där alla är beroende av varandra och bidrar med sin del till helheten, förklarar Ahmed Jaff, som har gått första året på YH-utbildningen till Anläggningsingenjör med BIM-kompetens. Jag ville läsa något med anläggning men med något extra, jag ville ha stor valmöjlighet. Då hittade jag den här utbildningen och med BIM i bagaget finns det hur många möjligheter som helst.

Vad vet du om BIM nu efter ditt första år?

– Det är ett verktyg som samlar information på ett väldigt effektivt sätt så att alla kan dela samma information. Och det finns många olika sätt och områden att använda BIM, till exempel i jobb med broar, infrastruktur, vägar, modellering – allt har med BIM att göra. Jag blir sällan uttråkad, men när jag blir det kollar jag vilka BIM-jobb och anläggningsjobb som finns ute, och det finns massor med jobb! Framförallt så länge västlänken byggs.

Vad har varit roligast under första året, tycker du?

– Allt har varit intressant! Vi har bra utbildningsledare och det är en bra klass med fina människor. Jag har känt mig trygg, det har inte varit några konstigheter, alla har varit väldigt hjälpsamma. Vi är ett gott gäng, och ingen känner sig utanför. Vi äter lunch tillsammans alla, finns det inte plats, så gör vi plats. Jag är väldigt nöjd med utbildningen – alla är nöjda!

Berätta om dig själv – vad gjorde du tidigare?

– Jag jobbade i industrin, som truckförare på Volvo, innan det som montör. Men det blev tråkigt i bilindustrin efter sex år. Jag behövde nya utmaningar och fick inga av företaget, så jag bestämde mig för att plugga vidare. Jag kollade upp vad BIM är och insåg hur varierande det är. Passar inte yrket, så är jag inte fast, då har jag massor att välja på – koordinator, projektledare, BIM-samordnare.

Andelen kvinnliga ingenjörer i Sverige är fortfarande låg, bara 25-30% och många krafter jobbar för att se fler kvinnor välja ingenjörsyrket. Hur många är tjejer i din klass?

– Ungefär hälften är tjejer, faktiskt. Tjejerna sökte just BIM och kanske inte var så attraherade av att bli ingenjörer.

Vad hade du för tankar inför dina studier?

– Det var spännande, jag var lite nervös. Det var länge sen jag tog studenten. Jag skulle träffa nya människor. Hur kommer de att ta emot mig?, tänkte jag. Kommer jag att trivas? Det var många frågetecken. Men jag hälsade på alla och presenterade mig, och i vår klass gick det väldigt fort. Tillämpad matte var vår första kurs och vi hjälptes alla åt direkt. Alla var jätteengagerade. Vi började äta tillsammans, promenera, det blev en kaffe eller en bärs. Vi har inte haft några som helst konflikter.

Vilka är dina bästa tips till någon som funderar på att gå samma utbildning som du?

– Alla utbildningar i Sverige är bra, det handlar bara om att ha intresse. Så länge du har det är utbildningen inte svår, men har du inte det, blir det omöjligt. Är du intresserad av BIM, läs till Anläggningsingenjör. Utbildningsledaren och Handelsakademin är bra! Vill du jobba inom BIM kommer du inte att vara arbetslös. Kollar man på statistik på nätet finns det få utbildade och väldigt många jobb. Gå in Framtid.se och läs om möjligheterna med BIM. Är du intresserad, fråga, maila, var inte blyg! Gå på möten, ring utbildningsledaren, ställ frågor, bilda dig en uppfattning eller fråga om du kan få prata med en elev om hur det är. Man ska inte skämmas, det är då det går fel. Lyssna på BIM-podden, ladda ner en testversion av BIM och testa dig fram.

Jag är verkligen nöjd som elev på skolan! Sättet som ni välkomnar en elev är unikt och här finns ingen som försöker sänka någon annan. Klarar du inte en kurs, kan du ta igen det senare. Handelsakademin som helhet är fantastiskt när det gäller kontakten med de studerande – alla är väldigt trevliga och det är skön stämning. Det är roligt att gå till skolan! Det var inte lika roligt i gymnasiet.

Tack, Ahmed och lycka till med nästa år i din sköna klass!

Läs mer om Anläggningsingenjör med BIM-kompetens här

Fler reportage från NBI/Handelsakademin

Vad är grejen Python?

Python är ett kraftfullt programmeringsspråk med brett användningsområde. Många stora företag som Google och NASA använ...

projekteringsledare och VD för a och d arkitektkontor i Luleå

Så skapade de branschens drömutbildning till Byggnadsingenjör i Luleå Till vardags är han projekteringsleda...

Professionella inköpare allt viktigare

Sekelskifteselegans, klassiskt eller skandinavisk minimalism? För den som har husdrömmar, måste det vara drömmen att jo...

AI hjälper dig skapa ditt eget universum

Det är inte bara Elon Musk som satsar på AI, och det är inte bara i USA och Kina det händer.

Jobbet för dig som gillar att pussla och lösa problem

Vad säga till någon som funderar på att söka till Logistics Planner? – Jag skulle säga...