På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla hoppas man att kulturlivet ska göra samma sak.

Kulturkommunikatör är en utbildning för alla – bokstavligt talat. Som en av få skolor har man fått tillåtelse att bredda sitt intag. Det innebär att även studenter som i vanliga fall inte skulle kommit in, har en chans i Bollnäs.

– Vi tror att alla har något de kan göra och förmedla, efter kompetens och förmåga, säger inkluderingspedagog Malin Westberg. Här lär vi våra studenter att du kan bidra och förändra i stort och smått.

Riktiga projekt

Kulturkommunikatör är en processinriktad utbildning, det vill säga eleverna jobbar i riktiga projekt. Det finns tre inriktningar – dans, teater och scenteknik – och man samarbetar genom gemensamma scenprojekt.
En av de bärande idéerna är att studenterna ska bemanna det lokala kulturlivet, framförallt på mindre orter. Malin Westberg tror att många studenter kommer att jobba i eller mot offentlig sektor på något vis. Andra kommer driva egna företag.

– Vi vill utbilda folk som kan kliva in och både bredda och spetsa den lokala kulturen. Det finns stor efterfrågan, men någon måste producera, säger Malin.

De fokuserar på att alla ska med

Hon har redan haft utställningar och sålt egna tavlor. Han har utvecklatb en egen dansstil och ska praktisera i Stockholm. Sanna Crona och Jörgen Vedeler är två elever på utbildningen Kulturkommunikatör.

Varför sökte du hit?

Sanna: Jag har alltid dragits mot kreativa sysslor och har hållit på mycket med teater. På senare tid har det blivit mest måleri. Jag ville fortsätta bygga på det och kanske bo kvar här i Bollnäs.

Jörgen: Jag ville ha en lite kortare utbildning, och slippa ta så mycket lån. Då tänkte jag att pendling till Bollnäs kanske skulle funka. Det är en timma med tåget, säger Jörgen.

Ansiktsbild på Jörgen

Namn: Jörgen Vedeler Från: Gävle Framtidsdrömmar: Vill undervisa dans på Fryshudet, gärna med egna pedagogiken bodybrass.

Hur vill du beskriva utbildningen?

Sanna: Det är en inkluderande utbildning som många kan komma in på. Du får utrymme att utveckla ditt skapande och du kan själv välja var du vill praktisera.

Jörgen: En lagom lång utbildning som ger stor valfrihet. De låter dig styra inriktningen på din utbildning och du bestämmer själv hur du vill gå vidare. Dessutom är vi små klasser.

Var gör du praktik?

Sanna: Första året gjorde vi ett gemensamt projekt där alla jobbade tillsammans med en föreställning. Nu i vår ska jag vara hemma hos en egenföretagande konstnär här i stan. Det kommer nog bli väldigt lärorikt.

Närbild på sanna

Namn: Sanna Crona Från: Bollnäs Framtidsdrömmar: Driva workshops i konst och föreläsa om sin uppväxt med en studieförsvårande diagnos.

Jörgen: I vår ska jag vara på Fryshuset i Stockholm vilket jag ser fram emot jättemycket. Jag hoppas och tror att det kan leda till arbete inom danspedagogik längre fram.

Vad vill du göra efter utbildningen?

Sanna: Jag vill föreläsa om hur det är att växa upp som jag gjorde. Jag har nämligen haft damp-diagnos sedan jag var liten. Föreläsningarna ska handla om att faktiskt ha mål och vilja, även om man kommer från särskolan. Att man inte bara vill sitta och lyfta bidrag hela livet. Om jag ska ut och föreläsa kommer nog eget företag vara nödvändigt.

Jörgen: Jag vill jobba med dans på något vis, och lära andra. Jag har en egen danspedagogik som jag utvecklat, som heter body brass. Det går ut på att man tar med ett blåsinstrument och spelar och dansar samtidigt.

Text: Henrik Persson Foto: Henrik Persson & IStockPhoto