Johanna Hackzell läser till Certifierad Agil Produktägare vid Agile Academy. Finlandssvenskan med det nordiska hjärtat fyller snart 30 år och tar examen sommaren 2014. 


Hej Johanna! Varför föll valet på Agile Academy? 
Jag valde Agile Academy för att det agila ramverket består av värderingar och principer jag känner att jag kan stå för ute i yrkeslivet. Och för att utbildningen bärs upp av ett learning by doing, hands-on tänk och präglas av positiv framtidstro och tro på att du kan lyckas. Utbildningsledarna, rektor och ledning har en härlig människosyn som gör att det alltid är roligt att gå till skolan. 


Berätta lite om din utbildning!
Föreläsningar varvas med praktiska övningar, så att du får möjlighet att överföra teoretiska kunskaper till praktiskt kunnande. Vi läser bland annat agila metoder, produktkrav, lär oss olika praktiska tekniker, ledarskap, projektledning, kommunikation, försäljning och förhandlingsteknik. 
Tentor har vi ofta, men det är inget avskräckande. De är korta och koncisa på ett bra sätt. Vi genomför även praktiska projekt och teamarbeten. Alla kurser avslutas med 13 veckors praktik (LiA , lärande i arbete ), vilket jag tycker är fantastiskt. Det är ett superbra sätt att få jobba med det man lärt sig under året och applicera sina kunskaper "där ute", där det verkligen gäller. Våra föreläsare kommer alla från arbetslivet, det gör att vi får ta del av kunskap som de själva använder i sitt dagliga arbete och är relevant idag. 

Det låter spännande, kan du berätta mer om lärarna, själva skolan och dina klasskompisar? 
Föreläsarna håller alla en hög kvalité, de är trevliga, jordnära, engagerade och kunniga inom sina områden. 
Skolan ligger mitt på södermalm i en innovativ miljö, nära kommunikationer. 
Klassen är jätteviktigt, den är halva utbildningen. Gruppen är viktigt för lärandet och vi lär oss  jätte mycket av varandra. 

Vad är ditt drömjobb?
Jag drömmer om att få jobba med ledarskap och vara med i att  forma arbetsplatser till innovativa miljöer där medarbetarna får nå sin fulla potential. Min vision är att jobba både med mjuka och hårda värden för att lösgöra och ta hand om kreativiteten och kunskapen vi tillsammans innehar och använda det till att skapa en långsiktigt värde, för människan och samhället. 

Hur hjälper produktägarutbildningen dig att nå ditt mål?
Produktägarollen är en viktig roll och funktion i projekt. Det räcker inte bara med en scrum master i en agil kontext. Vart eftersom fler företag över går till att arbeta agilt så kommer efterfrågan på kunniga medarbetare inom det agila ramverket växa. Min utbildning ger mig en förståelse för de olika rollerna i ett projekt, och får mig att växa som ledare. En viktig bit är också att jag fått lära mig att tänka affärsmässigt, på business value.

Satsar du på fortsatta studier?
Det återstår att se. Givetvis kommer jag att bygga på med olika certifieringar, PRINCE 2 är jag intresserad av och andra utbildningar. Ständigt lärande är en viktigt nyckel för framgång både professionellt och för personlig utveckling. Så det vill jag fortsätta med. 

Vill du dela med dig av några extra bra saker som du tar med dig från utbildningen?
Det bästa jag tar med mig måste bli certifieringen Scrum Product Owner. Under läsåret har vi jobbat och jobbat med att förstå och lära oss, och certifieringen var ett härligt sätt att knyta ihop säcken på. Efter certifieringen har jag tillstånd att ”övningsköra” själv, det finns mycket kvar att lära. 
Det roligaste projektet vi gjort var också det jobbigaste, men med de bästa lärdomarna. 
Vi hade en fantastik kund och produkt att arbeta med. Men vi i teamet hade enorma problem. Resultatet var i alla fall många "aha-upplevelser" som är superbra att ha med sig in i arbetslivet. Det finaste med skolan är att det är ok att misslyckas, ”learning by burning” som vår rektor Sten Düring säger. 

Varför skulle du rekommendera skolan och programmet till andra? 
Det är ett praktiskt lärande varvat med inlämningar. Marknaden suktar efter produktägare. Du får verktyg för att kunna utveckla en produkt, och framför allt hur du kan ta vara på förändringarna från marknaden under projektets gång. 

Att bedriva projekt agilt sänker ofta projektkostnader. Ju fler som jobbar efter de agila värderingarna och implementerar dem på sina arbetsplatser kommer projekt, produkter bli rätt byggda. Kunden önskemål uppfyllts kostnader blir lägre. Jag tror till exempel att det finns mycket att förbättra inom den offentliga sektorn, där skattebetalarnas pengar skulle kunna skapa ännu mer nytta.  

Vill du dela dina bästa råd till en blivande student vid din utbildning?
Absolut! 
1. Sök utbildningen
2. Läs litteraturen
3. Delta vid varje föreläsning
4. Stötta dina klasskamrater
5. Gör varje inlämning i tid 
6. Knyt kontakter med föreläsarna
7. Slappna av och njut