På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Certifierad Agil Testare - testa detta...

Certifierad Agil Testare - testa detta...

Skrivet av: Changemaker Educations AB

Publicerat: 2014-05-12

Varför valde du programmet/skolan?
Jag blev tipsad av min barndomsvän Erik Johansson, som kommit in på systerutbildningen Future games - game development - under CM Education. Han trodde att CAT skulle vara en perfekt utbildning för mig.

Berätta lite kort om din utbildning.
Vi läser om metoder, arbetssätt och verktyg i det agila ramverket, samt hur agila principer påverkar utvecklingsprocessen i mjukvaruutveckling. Vi lär oss hur testrollen påverkar och underlättar testarbetet. Att vara testare är att ha en kvallitetsstöjande roll och den rollen behöver stärkas.
Vi arbetar en hel del ”cross-functional” i grupparbeten och projekt som en förberedelse för arbetslivet under LiA (praktik) på företag som delar värdegrunden i de agila ideologierna.
Tentor läggs mestadels upp som hemläxor med kontinuerliga deadlines. Tentorna är helt öppna för personligt upplägg av lösningar. Inget är fel eller rätt men kunskapen kan betygsättas utifrån presenterat tankesätt.

Hur är lärarna och lokalerna?
Lärarna är flexibla personer som är öppna för förändringar i undervisningen utifrån studenternas önskemål - som i den agila världen – och stödjer inlärningsprocessen. De värnar om vad som är bäst för gruppen och lämnar plats för personligt ansvar och egna insikter. Utbildningen är uppdelad i iterationer av kurser där man avslutar t ex en tvåveckors kurs med återblick av hur det har gått individuellt - och som grupp vid grupparbeten - en form av kontinuerlig bevakning av sin prestation som ger lärdom om egna brister och talanger. Det ger också upphov till förbättringsideer för kommande kurs/iteration.
Min klass består av ett gäng samarbetsvilliga och vänliga individer med engagemang för att lära sig ämnet, diskutera djupare och bidra till den kollektiva förståelsen.

Fick du flytta till en ny stad när du började utbildningen?
Nej, bodde redan i Stockholm. Det kan dock vara svårt att hitta boende när man först kommer hit.

Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter examen?
Det finns en hel del trainee-program/kompetensutvecklande anställningsformer och sommar-internship på de större företagen samt en del konsultfirmor som erbjuder kompetensutveckling. Man kan också överväga att plugga vidare inom mer data-tekniska utbildningar för testkunskaper på den tekniska nivån i mjukvaruutveckling.
Generellt sett leder utbildningen till jobb direkt efter LiA-perioden Detta är dock under förutsättningen att man har tillgodogjort sig den kunskapsbas som Agile Academy erbjuder och därigenom kan diskutera fritt om agil utveckling och testarens uppgifter, både generellt och i en agil kontext.
I mitt drömjobb arbetar jag proaktivt med kvalitetssäkring i ett sammansvetsat team där alla strävar efter hög effektivitet utan att arbeta ihjäl sig. Precis som när man startar band! Det ska vara kul om det ska bli något av det i längden och alla ska vara med och bidra. 

Tror du att du kommer att plugga mer framöver?
Jag kommer aldrig att sluta plugga! Min utbildning på Agile Academy är en bra grund som utgör min kunskapsbas för vidare grävande inom test. För mig blev CAT-utbildningen en ögonöppnare för vad det innebär att arbeta med test av mjukvara och hur bra de agila arbetsprocesserna kan fungera i rätt miljö.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?
Svårt att säga. Det har varit mycket skämtande och skratt. Men jag tror att kursen ”Rapid Software Testing” med vår ämnesansvarige Rikard Edgren var en nyckelkurs.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?
Kanske vill du ta fram ett nytt spel, ett program, eller en applikation till mobila enheter och fokusera på kvaliteten ur ett användarperspektiv? På Agile Academys utbildning ”certifierad agil testare” får du lära dig hur du bäst bidrar till utvecklingen. Du får kunskaper om hur processen ser ut i byggandet och när det rimligtvis skall levereras.
CAT är en kort utbildning med högt tempo. Efter 25 veckor startar LiA'n på ett företag du själv väljer. I mitt fall består LiA’n av 15 veckor med testning i ett modernt företag som anammat de agila värderingarna. Jag får omsätta mina teoretiska kunskaper i praktiken och få arbetslivserfarenhet. Något som bör stärka mina chanser till anställning på mitt drömjobb efter totalt 40 veckors utbildning.
Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?

Kurslitteraturen är uppdelad i ”nice to have” och ”need to have”. "Need to have" böckerna behöver läsas igenom så tidigt som möjligt. Annars har skolan ett bra upplägg på vad man läser, i vilken bok, i vilken ordning och beroende på vilken kurs/iteration man läser för tillfället. Men det är en fördel att läsa kapitlen innan starten av varje iteration för att kunna hänga med ordentligt på föreläsningarna. Det går säkert att klara sig långt på förståelsen från enbart föreläsningarna men var beredd på att det kommer bli lite väl mycket information då.
 

Fler reportage från Changemaker Educations AB

Snart är VR och AR lika självklara som mobilen

VR och AR låter kanske som något långt i framtiden, men sanningen är att tekniken inom några år kommer vara lik...

Fler spelutbildningar startar vid Boden Gamecamp till hösten

Changemaker Educations och Futuregames startar tre nya Yh-utbildningar inom spel vid Boden Gamecamp till höst...

Singapore till Boden – Vivienne Koh kan webben

Vivienne Koh är ny utbildningsledare för Webbutvecklare e-handel i Boden. Hon kommer ursprungligen från Singapore och h...

Webbutvecklare e-handel - framtidens yrke!

Vill du ligga i framkant och utveckla framtidens e-handelslösningar? Efter att både ha studerat på universite...

Changing the Game...om Futuregames

På vilken skola går du? Vilken utbildning/vilket program? Vilket år?  Jag går Futuregames Speldesign år ...