Vivienne Koh är ny utbildningsledare för Webbutvecklare e-handel i Boden. Hon kommer ursprungligen från Singapore och har spenderat de senaste åren i Australien och Singapore arbetandes inom webb- och spelindustrin. Till skolan tar hon med sig sin internationella erfarenhet och applicerar de kunskaperna på den växande tekniksektorn i Norrbotten.

Vivienne är webbdesigner, webbutvecklare, UX-designer och UI-designer, dessutom med erfarenhet som producent från spelindustrin. Sedan några veckor tillbaka är hon ansvarig för Changemaker Educations utbildning Webbutvecklare e-handel som startar i höst i Boden. I vår digitala värld blir allt fler branscher internationella, och Vivienne kommer ta med sig ett internationellt perspektiv till skolans studerande.

– Vi är inne i den digitala eran. Oavsett om människor gillar det eller inte är det logiskt att interagera med och lära sig mer om förändringarna som sker i samhället. Nästan alla spenderar en majoritet av sin tid på webben idag, så det är givet att man borde lära sig hur den fungerar. Det finns ett stort behov av bra webbdesigners och webbutvecklare.

Vivienne har själv jobbat med att utveckla och designa hemsidor under de senaste tio åren. Hon menar att nästan alla företag och organisationer behöver en närvaro på webben idag, vilket innebär att det finns många arbetsmöjligheter för den som är skicklig. Samtidigt är det enklare än någonsin att starta eget företag och antalet hemsidor som behöver byggas och underhållas växer hela tiden.

– Att använda sig av olika webbsidor och e-handel har blivit givna delar av livet. Idag ser vi hur stora utvecklingscenter etableras i bland annat Indien som jobbar på distans med hela världen. Men för företag finns en stor fördel med att ha lokala utvecklare eller designers som man kan prata med och som förstår det lokala kundbeteendet.

Synergier mellan webbutveckling, spel och VR

Vivienne planerar att skapa kopplingar mellan programmet Webbutvecklare e-handel och utbildningen Indiespelutvecklare som skolan redan driver på plats i Boden. Hon ser flera fördelar med att som studerande få en bred förståelse av hur flera branscher hänger samman.

– Det finns så många olika branscher som kräver duktiga webbutvecklare idag. Om du har de färdigheter som krävs för att vara webbutvecklare öppnar det upp dörrarna till andra industrier också – som spel eller VR. Med WebGL och HTML5 canvas finns det oändliga möjligheter!

Hon har själv ett stort intresse för spelbranschen och har jobbat med allt från brädspel till indiespel med fokus på mobilspel. Hon var nyligen en av deltagarna på Valkyrie Jam i Norrbotten, ett omtalat spelläger för kvinnor i spelbranschen. Under våren har hon också undervisa på Futuregames i Stockholm.

– Karriärmässigt började jag med Alternative Reality Games (ARGs) 2011 när jag pluggade på Queensland University of Technology och var involverad i två stora projekt vid State Library of Queensland. Jag fick möjlighet att jobba med mina lärare på andra interna projekt på skolan – så kallade spelifieringsprojekt – med fokus på att utbilda människor om hållbarhet och gröna byggnader. Sedan dess har jag varit involverad i många andra spelifieringsprojekt där man använder spelmekanismer för att nå ut och påverka människor på olika sätt.

Efter studierna i Australien jobbade Vivienne i ett antal år i Singapore som bland annat UX-designer, Creative Designer och Producent på olika spel- och webbstudios. Hon specialiserar sig idag även på VR och har hållit flera VR-workshops internationellt.

– Jag är ett science-fiction fan i grunden. Det är potentialen med VR som verkligen intresserar mig – hur man kan använda tekniken både för marknadsföring och i vardagen. Även 80-åringar som aldrig har använt en dator eller smartphone uppskattar VR; att använda tekniken kräver inga förkunskaper. Det betyder att det finns enorma möjligheter att titta på här, inte minst för rehabilitering eller medicinsk användning.

Singapore, Australien och Sverige – likheter och skillnader

Vivienne ser att det finns flera likheter mellan Australien och Sverige än med Singapore, särskilt när det kommer till samhällsfokus och livskvalitet.

– Både i Australien och Sverige finns ett stort fokus på hållbarhet och att hitta lösningar för att minska sitt klimatavtryck. Båda länderna älskar också sitt kaffe och människor är rätt lika personlighetsmässigt.

– Singapore å andra sidan är ett samhälle som drivs mer av prestation och materialism. Människor jobbar hårt för relativt låga löner och har knappt tid över för fritid. Det finns rätt starka sociala koder som man behöver förhålla sig till. Jag har varit utanför ’normen’ redan sedan barnsben, och började tidigt att hitta vänner inom spel- och webbranschen där många som också befinner sig ’utanför normen’ tenderar att jobba i Singapore.

Om några veckor flyttar Vivienne till Boden där hon är utbildningsansvarig för programmet Webbutvecklare e-handel som startar för första gången på plats i höst.

– Min förhoppning är att kunna bidra till det växande behovet som finns av webbutvecklare och webbdesigners med god förståelse för hur hela ekosystemet fungerar. Jag hoppas kunna koppla samman kunskap från olika industrier och länder och hjälpa de studerande att förstå hur olika branscher hänger ihop. På de sättet kommer de kunna bidra ännu mer i ett samhälle där kunskapsdelning står i centrum.

Varmt välkommen till Changemaker Educations, Vivienne!

Läs mer om Webbutvecklare e-handel i Boden och ansök här. Vi accepterar sökande från hela landet och studentboende på nära avstånd från skolan är garanterat. Changemaker Educations har ett nära samarbete med Boden Business Park så väl som lokala aktörer inom webbutveckling och e-handel samt spelkluster i området.

Varmt väkommen på vår meetup den 24 maj kl 16:00 - 18:00 - mer information här.