På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Christian siktar mot toppen

Christian siktar mot toppen

Skrivet av:

Publicerat: 2013-04-08

Christian Orellana är 26 år och har jobbat på hotell ända sedan studenten.
Nu siktar han på en karriär i branschen och pluggar på en tvåårig yrkes-högskoleutbildning i Hotel management.

– Jag såg den här utbildningen för flera år sedan, och har haft den i bakhuvudet sedan dess. När jag hade jobbat flera år i hotellbranschen både i Sverige och Norge och haft tjänster inom allt från rumsstäd till bar och reception märkte jag att det tog stopp. Då bestämde jag mig för att plugga, för att kunna gå vidare i karriären, berättar Christian.

Efter utbildningen Hotel management kan de studerande leda en avdelning inom ett hotell eller arbeta som ekonomiansvariga, marknadsförare eller säljare. Med längre arbetslivserfarenhet kan även hotellchef vara ett alternativ.

Namn: Christian Orellana 26 år. Pluggar: Hotel management på Frans Schartau Bästa tips: Visa framfötterna!

– Jag gillar mötet med människor, och i den här branschen träffar jag otroligt många olika personer varje dag. Sen tycker jag om variationen i yrket och att man genom service löser problem och bemöter gästernas olika krav, säger Christian.

I utbildningen ingår tre praktikperioder, eller lia som det kallas. Christian gjorde sin första period under hösten, på nyöppnade Clarion Hotell vid Arlanda.

– Första lia:n handlar mycket om att bli varm i kläderna. Jag hade ju redan jobbat så pass länge i branschen och hunnit testa det mesta, men eftersom jag inte hade erfarenhet av konferensavdelningen sökte jag dit. Det var jätteintressant. Jag var med både i koordinering och planering av eventen och på golvet, då man möter gästerna »face to face«, berättar Christian.

Några av utbildningens kurser går vid Södertörns Högskola, så Christian har även fått testa på universitetsstudier. Men han tycker att yrkeshögskoleutbildning passar honom bättre.

– Jag gillar att yrkeshögskoleutbildningarna är kortare än högskoleutbildningarna – man blir klar snabbare. Men den stora fördelen är att du får så bra kontakt med arbetslivet. Om du visar framfötterna leder det ofta till jobb direkt, säger han.

Christian hoppas att utbildningen ska ge honom en skjuts i karriären, men exakt vilken roll han kommer att vilja ha i framtiden vet han inte riktigt ännu.

– Jag är säker på att den här utbildningen kommer att ge mig goda chanser oavsett vilken riktning jag väljer. Kanske vill jag jobba som marknadschef för en större hotellkedja, eller så startar jag eget. Hela turistbranschen är ju intressant, avslutar Christian.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...