Christian Orellana är 26 år och har jobbat på hotell ända sedan studenten.
Nu siktar han på en karriär i branschen och pluggar på en tvåårig yrkes-högskoleutbildning i Hotel management.

– Jag såg den här utbildningen för flera år sedan, och har haft den i bakhuvudet sedan dess. När jag hade jobbat flera år i hotellbranschen både i Sverige och Norge och haft tjänster inom allt från rumsstäd till bar och reception märkte jag att det tog stopp. Då bestämde jag mig för att plugga, för att kunna gå vidare i karriären, berättar Christian.

Efter utbildningen Hotel management kan de studerande leda en avdelning inom ett hotell eller arbeta som ekonomiansvariga, marknadsförare eller säljare. Med längre arbetslivserfarenhet kan även hotellchef vara ett alternativ.

Namn: Christian Orellana 26 år. Pluggar: Hotel management på Frans Schartau Bästa tips: Visa framfötterna!

– Jag gillar mötet med människor, och i den här branschen träffar jag otroligt många olika personer varje dag. Sen tycker jag om variationen i yrket och att man genom service löser problem och bemöter gästernas olika krav, säger Christian.

I utbildningen ingår tre praktikperioder, eller lia som det kallas. Christian gjorde sin första period under hösten, på nyöppnade Clarion Hotell vid Arlanda.

– Första lia:n handlar mycket om att bli varm i kläderna. Jag hade ju redan jobbat så pass länge i branschen och hunnit testa det mesta, men eftersom jag inte hade erfarenhet av konferensavdelningen sökte jag dit. Det var jätteintressant. Jag var med både i koordinering och planering av eventen och på golvet, då man möter gästerna »face to face«, berättar Christian.

Några av utbildningens kurser går vid Södertörns Högskola, så Christian har även fått testa på universitetsstudier. Men han tycker att yrkeshögskoleutbildning passar honom bättre.

– Jag gillar att yrkeshögskoleutbildningarna är kortare än högskoleutbildningarna – man blir klar snabbare. Men den stora fördelen är att du får så bra kontakt med arbetslivet. Om du visar framfötterna leder det ofta till jobb direkt, säger han.

Christian hoppas att utbildningen ska ge honom en skjuts i karriären, men exakt vilken roll han kommer att vilja ha i framtiden vet han inte riktigt ännu.

– Jag är säker på att den här utbildningen kommer att ge mig goda chanser oavsett vilken riktning jag väljer. Kanske vill jag jobba som marknadschef för en större hotellkedja, eller så startar jag eget. Hela turistbranschen är ju intressant, avslutar Christian.