På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

De b(r)ygger en framtid i dryckesbranschen

Skrivet av:

Publicerat: 2010-10-19

Välsmakande vetenskap

På bryggeriet i Grängesberg samsas uppfinnarlusta med tradition. Och teknik med smak och känsla.

Joachim Fleuchaus är bryggmästare och
Annika Wallin är bryggeritekniker på Spendrups
Bryggeri i Grängesberg.

En bryggmästare har en kontrollerande funktion
och ansvar för att allt går rätt till i bryggeriprocesserna.
Ganska mycket är datastyrt, det är sällan
något går fel. Men humlen vägs för hand, och jäsning
och lagring innebär manuella moment. Rätt
brygd ska hamna i rätt tank, temperaturen ska
vara rätt och jästen ska doseras rätt. I alla steg
görs kvalitetskontroller för att få en känsla för
om brygden är ok. Alla måste kunna känna av om
något har gått snett.
– Man behöver veta hur mycket maltsocker
det ska vara i en stamvört, och hur länge man ska
koka sin vört när man ska tillsätta bitterhumle
eller aromhumle. Det är ganska spännande och
det blir aldrig tråkigt, säger Joachim.
Det är biologiska ämnen man jobbar med. Till
exempel är jäst en levande organism och kan inte
behandlas hur som helst. Att gå en utbildning gör
att man förstår bryggeriprocessen bättre och då
blir arbetet roligare.
– Det är inte bara alkohol och kolsyra som
blir till, det händer ganska mycket mer. Tycker
man inte om kemi och biologi så hamnar man
nog lite fel, säger Joachim.

För att produkterna ska bli lika varje gång
måste varenda steg vara lika. Ändrar man något
påverkas allt. Och eftersom man inte kan styra
hur kornskörden ska bli varje år får man hela
tiden anpassa processen för att slutprodukten
ändå ska bli densamma.
– Det är oerhört intressant kemiskt och fysikaliskt.
Du har en process som du kan styra och
ändra som du vill. Och utveckla nya smaker,
säger han.
Bryggeriteknik är ett hantverk med tradition
och en lång historia bakom sig. Annika har jobbat
med det i 20 år.
– Det är en spännande kultur på ett bryggeri.
Det finns en stor dragningskraft i själva processen.
Och så är det roligt att vara med och tillverka
kvalitetsprodukter. Man känner samhörighet med
dem, säger hon.
– Ja, för att få god kvalitet på din produkt
måste du ge lite av dig själv, säger Joachim.
Och för att trivas på ett bryggeri behöver man
tycka om att experimentera, ha ett tekniskt intresse,
och bra smaklökar förstås.



Fler reportage från

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...
Läs mer

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...
Läs mer

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...
Läs mer

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...
Läs mer

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...
Läs mer