På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

De ritar kartor för framtiden

De ritar kartor för framtiden

Skrivet av:

Publicerat: 2013-04-08

För nästan 15 år sedan startade Kartotek en yrkesutbildning i mätoch kartteknik. Målet var att utbilda kvalificerad personal redo att ta sig an samhällsbyggnadssektorn.

Mät- och kartteknik – vad är det egentligen? Vi stämde träff med Wasim Said som studerar sista terminen på Kartoteks yrkeshögskoleutbildning i ämnet, och Therese Husmark, som efter avslutad utbildning arbetar som mätingenjör på Sweco.

Berätta om er utbildning!

– Efter två år på Kartotek blir du utbildad mät- och kartingenjör, vilket innebär att du med hjälp av speciella instrument och uträkningar kan syssla med utsättning och inmätning av olika byggprojekt. Du lär dig även rita kartor med hjälp av gis-system och att planera inför anläggning av vägar och broar, förklarar Wasim.

Wasim mot en bakgrund av världskarta, håller en jordglob

Namn: Wasim Said, 40 år Gör: Läser Mät- och kartteknik på Kartotek. Framtidsdrömmar: Bli ansvarig för ett stort byggprojekt.

Kartotek ligger i Haninge kommun, nära vatten och natur, något som skolan tar vara på. Genom att blanda teoretiska ämnen med praktik får utbildningen en naturlig koppling till verkligheten. Det märks inte minst på samarbetet mellan studenterna och Haninge kommun, som tog hjälp av skolan för att mäta ett oregistrerat område.

– Vi hittade gamla markgränser som ingen kände till sedan tidigare! Kommunen ska bjuda oss på middag nästa vecka som tack för hjälpen, skrattar Wasim. Wasim är i grunden utbildad teknisk lantmätare i Irak och valde utbildningen på Kartotek för att han ville uppdatera sina kunskaper.

– Jag pluggade 1993, och det är ju tjugo år sedan! Nästan allt är annorlunda nu och jag vill ta del av den nya tekniken, berättar Wasim.

Therese hade jobbat som arbetsterapeut i åtta år när hon insåg att hon ville göra något annat.

– Jag längtade efter att jobba utomhus! Av en slump träffade jag en person som hade skolat om sig till kart- och mätingenjör på Kartotek, och när han berättade om utbildningen tyckte jag att det lät jättespännande,  säger Therese.

Therese ute vid ett mätinstrument

Namn: Therese Husmark, 39 år. Gör: Arbetar som mätingenjör på Sweco. Framtidsdrömmar: Att kombinera fältarbete med projektledning

När det var dags för praktik sökte Therese upp teknikkonsultföretaget Sweco. Där trivdes hon jättebra och fick goda kontakter.

– Jag erbjöds en tjänst redan innan jag var klar med studierna, och så såg det ut för de flesta i min klass. Nu jobbar jag som konsult i olika projekt, är ute i fält och jobbar med datainsamling. Om man vill utvecklas kan man gå vidare och bli projektledare, mätchef eller specialist på olika byggprojekt. Men utveckling kan ju också vara att bli bättre inom sitt eget område, och fokusera på tekniken och hantverket, förklarar Therese.

Har ni något drömprojekt?

– Alla projekt som är i skog eller vid vatten är drömprojekt. Det får man göra varje vår och sommar, vilket är underbart, säger Therese.

– Just nu tycker jag bara att det ska bli roligt att sätta igång att jobba. Jag har hört att det finns mycket jobb för mättekniker och jag ser positivt på framtiden, fyller Wasim i.

Text: Linn Johansson

Foto: Christin Philipson

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...