På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Drömjobb på guldkrogen

Skrivet av:

Publicerat: 2011-03-01

Anna Martinsson fick sitt önskade jobb. Nu vill hon inspirera andra att göra karriär i restaurangbranschen. Anna har varit med och utformat nya utbildningen Food & Beverage manager.

Anna Martinsson ville arbeta på en finkrog i storstad, och drömjobbet fanns på en speciell restaurang.

– Jag hade läst om krogen Fredsgatan 12 och tänkte att jag ville jobba här. Nu arbetar jag som driftschef, berättar Anna Martinsson som har gått restauranghögskolan i Grythyttan och började arbeta på Fredsgatan 2006.

Restaurangen drivs av stjärnkocken Melker andersson
, och är en av de få krogar i internationell mästarklass i White guides. Mitt i Stockholm och nära regeringskansliet ligger krogen. Vi sitter en stund i F12 Studio och anna berättar om restaurangbranschen.

– Det har saknats utbildningar för den som har arbetat som servitris eller hovmästare och vill komma vidare.

Den nya utbildningen ger kunskap i det ledarskap som behövs, säger hon.

Varierat arbete
Som driftschef planerar anna verksamheten tillsammans med köksmästare. Hon skriver arbetsscheman, har utvecklingssamtal med personal, sitter i möten med ledningsgruppen, jobbar med kvällsservice och har ansvar för ekonomin.

– Tillsammans med kökschefer ser jag över ekonomin varje vecka. Personalkostnader och råvaror står för 30 procent vardera, och det finns en del att spara på att göra större inköp, säger Anna.

Som driftschef
ska hon se till att både personal och gäster har det bra – och det är mycket jobb. Anna hade också ansvar för att öppna restaurangen Le rouge i Gamla stan vilket hon tyckte var spännande.

– Jag gillar att ha mycket att göra.
Det är viktigt att även hinna göra saker tillsammans med personalen som till exempel bowling eller ostprovning på söndagar då restaurangen har stängt.

Insikt I Branschen

Hon tycker att det är bra om de som söker utbildningen tidigare har arbetat på restaurang. Då finns inga illusioner om att jobba dagtid.

Utbildningen samarbetar med krogbranschen, och flera av Stockholms stjärnkrogar är med. Förutom Melker Andersson deltar även branschfolk från bland annat Sturehov, Berns, Grand hotell och Pontus.

– Restaurangbranschen har varit lågstatus, och vi vill göra en höjning. Det handlar om att skapa en bra utbildning, säger Anna som planerat innehållet tillsammans med Lars Alvesson på Företagsekonomiska institutet.

Med sikte på chefsjobb

Den nya utbildningen till Food & Beverage manager ger hotell- och restaurangpersonal chans att bli arbetsledare. Flera av Stockholms stjärnkrogar står bakom utbildningen.

Att göra karriär inom hotell- och restaurangbranschen blir möjligt med den nya utbildningen som ordnas av Företagsekonomiska institutet i Stockholm. Arbete som till exempel kökschef, driftschef eller restaurangchef ligger sedan inom räckhåll.

– Det är ett års utbildning som blir ett direkt spår in i branschen, och ger möjlighet att nå framgång, säger Lars alvesson vid Företagsekonomiska institutet.

Han förklarar att utbildningen ger grundkompetens, och de som gått utbildningen kan till exempel börja som hovmästare och gå vidare till assisterande driftschef.

– Det är roligt att starta utbildningen. att få ut människor i arbete ger stor tillfredsställelse. Det är en stor drivkraft för mig och skolans personal, säger Lars.

Öka kompetensen

Han har varit egen företagare och skolledare under 25 år och har ett stort kontaktnät. I utbildningen medverkar flera av Stockholms stjärnkrogar, allt från Berns till Fredsgatan 12. På så sätt hjälper de till att öka kompetensen i branschen.

De sökande ska ha gått livsmedels- eller hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet. Dessutom ha minst två års arbetslivserfarenhet från hotell, restaurang, turism, kvalificerad service eller försäljningsarbete.

– Det finns också de som kommer in med fri prövning utan att ha gym- nasiekompetens. Vi bedömer hur bra de kommer att klara yrket, säger Lars.

Praktiken blir integrerad i undervisningen och löper under hela året. Det innebär att de studerande gör sin praktik i till exempel ledarskap i samband med att de läser teori i ämnet. Då finns möjlighet att direkt omsätta teori i praktik, menar Lars.

– Det ska också gå att jobba en del parallellt med studier. De som söker den här utbildningen kommer att vara vana att jobba, säger han.

Bred utbildning

Utbildningen ger kunskap i ekonomi, ledarskap, praktiskt personalarbete, ansvarsfull alkoholservering, servicekunskap och livsmedelskunskap. En pedagogisk grundidé är att skapa miljöer för lärande som stärker elevernas självkänsla, och uppmuntra dem att tänka som entreprenörer.

Företagsekonomiska institutet har funnits sedan 1888. Alla utbildningarna som skolan har är ekonomiskt inriktade, och handlar om ledarskap, marknadsföring, organisation samt hotell och restaurang.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...