På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Elise gör LIA på FN i New York

Elise gör LIA på FN i New York

Skrivet av: Kulturverkstan - Nätverkstan

Publicerat: 2017-04-19

Efter tre månader i New York känns det fortfarande lite overkligt att promenera mellan höghusen ner till 1 Dag Hammarskjöld Plaza, där svenska FN-representationen ligger. Att jobba på FN är en typisk barndomsdröm som man aldrig tror att man kommer uppnå och innan KV hade jag aldrig tänk tanken att försöka söka en sådan praktik, efter tre terminer, en första LIA inom kommunikation och efter att ha läst bland annat Marknadsföring och Internationellt kultursamarbete, insåg jag dessutom att jag uppfyllde kriterierna för ansökan. 

Med en bakgrund inom konstvetenskap samt ett starkt intresse för grafisk kommunikation och retorik, kom jag in på kommunikatörsbanan inom museum och konsthallar. När vi sökte praktik i höstas valde jag mellan att fortsätta arbeta med utställningsproduktion eller att testa något helt nytt. Under examenskursen fördjupade jag mig inom offentlig kulturförvaltning och undersökte hur olika myndigheter hängde ihop på kommunal, regional och statlig nivå samt hur dessa arbetar mot EU. Det var en mycket komplex och intressant undersökning, som också väckte mitt intresse för att praktisera på en statlig myndighet. 

Eftersom jag ville göra min praktik utomlands, utgick jag därifrån och sökte till kulturenheten på svenska ambassader och generalkonsulat som arbetar med kultur- och sverigefrämjande projekt. Vår utbildning är som skräddarsydd för den här typen av arbete, eftersom vi både blir utrustade för att starta, marknadsföra och ro projekt i hamn, samt får en djup förståelse för kultur i svensk och internationell kontext. 

På svenska FN-representationen i New York arbetar jag med press och kommunikation, med uppdrag att utveckla och implementera långsiktiga och kortsiktiga kommunikationsstrategier för att stärka Sveriges profil i FN samt uppmärksamma tiden i säkerhetsrådet. Sverige valdes in förra året och kommer sitta som icke-permanent medlem 2017-2018. I januari tillträdde också en ny generalsekreterare. Det är en väldigt spännande tid att vara här just nu och om man har möjlighet rekommenderar jag varmt att söka. Du kommer ingå i ett fantastiskt team med oerhört kompetenta kollegor. Som kommunikatör får du också inblick i alla områden; olika utskott och säkerhetspolitiska frågor. Du kommer jobba i en dynamisk arbetsmiljö med högt tempo, möta människor från hela världen och få inblick i hur Sverige arbetar multilateralt. 

Min utbildning till Internationell kulturprojektledare har tagit mig på en överraskande resa från att ha arbetat med marknadsföring av svensk konst- och kulturliv till att arbeta med digital diplomati och marknadsföring av Sverige.

Fler reportage från Kulturverkstan - Nätverkstan

Karin Esbjörnsson gör LIA på Kulturförvaltningen i Mölndal

Jag jobbade som cirkelledare i keramik men ville jobba på ett annat sätt. Jag har en gedigen utbildning bakom mig, både...

Rickard gör LIA på Stora Teatern som scenkonstproducent

Rickard Stierna heter jag och just nu gör min slutpraktik på Stora Teatern som scenkonstproducent. Inom ramen för min p...

Sofia breddade sin yrkesroll inom musikbranschen

Sofia Assarson läste på Kulturverkstan mellan 2010-2012. Hon visste innan Kulturverkstan att hon ville se över ...

Daniela hittade en väg in i den svenska kulturbranschen

Som internationell student tycker jag att Kulturverkstan är det bästa sättet att komma in i kulturvärlden. Utbildningen...

Intervju med Robin Palmqvist, student på Kulturverkstan i Göteborg

Du är ute på din andra LIA, var är du och vad gör du?  Jag ville få med mig erfarenhete...