På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

”26 av 29 hade jobb redan innan skolan var klar”

”26 av 29 hade jobb redan innan skolan var klar”

Skrivet av: Yrkeshögskolan Syd

Publicerat: 2015-04-01

Den skola som Benjamin Gacanin syftar på är Yrkeshögskolan i Hässleholm med inriktning ”Elkonstruktion med allmän behörighet”. Den tvååriga utbildningen gav honom jobb som elnätsingenjör på Karlshamn Energi.

Benjamin Gacanin tillhörde dem som hade jobb innan skolan slutade. Han är elnätsingenjör vilket innebär en mångfald av arbetsuppgifter – alltifrån underhåll av distributionsnät till projektering av nybyggnation. ”Ingen dag är den andra lik”, som han säger och ger ett exempel på nybyggnad:

– 13 nya villor skulle byggas vid havet. Ingenting fanns på plats så vi fick projektera och bygga nya högspänningsledningar och ny station med lågspänningsledningar och servisledningar.

Arbetet innebär mycket tekniska beräkningar och att rita i CAD till exempel. I variationsfloran ingår också att vara ute mycket och delta i praktiska moment. På det sättet får han känslan för vad jobben innebär och att det faktisk tar tid att lösa problem.

Rivstart men ”ack så roligt”

Till en början, sommaren 2012, var han projektanställd och besiktigade gatubelysning med tillhörande tekniska beräkningar. Gradvis byggdes arbetsuppgifterna ut, bland annat med att stötta montörer. Efter att år blev han erbjuden fast jobb som elingenjör.

– Det fanns en utvecklingsplan men den ordinarie elnätsingenjören slutade efter någon månad så jag fick ta över hans jobb. Det blev direkt tufft men ack så roligt. Nu har jag blivit effektivare och därmed har det lugnat ned sig lite, säger Benjamin, men påpekar i samma andetag att man aldrig blir fullärd. Det är samtidigt det som gör att jobbet inte blir monotont.

Tips: komplettera ämnen om så krävs

Vi backar tiden lite grann. Benjamin gick gymnasiets elprogram men hade redan sin kommande utbildning i sikte. Det gjorde att han kompletterade med några ämnen för att få behörighet, bland annat högre matematik. Här vill han ge ett råd:

– Det är viktigt att kolla tidigt vad som krävs för att bli kvalificerad för en utbildning. Då finns chansen att just läsa upp sig som jag gjorde.

Själva intresset för energisektorn fick han annars av sin far som hade en vän som jobbade i branschen. Han berättade att det fanns en framtid här, vilket Benjamins pappa lyckades övertyga sin son om. Benjamin hade annars en dröm om fotbollsgymnasium.

– Pappa tryckte på lite extra, precis som han gjort med mig när jag spelade fotboll. Jag hade alltid gillat matematik, så jag tänkte ok då. Efter tre år på gymnasiet som också gav ett stipendium bestämde jag mig för att fortsätta. Jag fick höra gott om yrkeshögskolan i Hässleholm och dess lärare, så jag körde på i två år till. 

Jobb åt alla – svårslagen statistik

I den klass Benjamin gick fick alla 29 elever jobb efter att de gått ut. 26 av dem hade som sagt jobb redan innan skolans slut. Han har ”svårt att tro att den statistiken överträffas någon annanstans”, som han uttrycker det.

Han berättar om kompisar från klassen med intressanta jobb, varav några hamnade i elkraftbranschen. Myten som säger att det bara handlar om att dra kablar i energibranschen stämmer definitivt inte: det finns så ofantligt mycket mer att göra, menar Benjamin och nämner kundkontakterna som ett annat viktigt område – ”det gäller att alltid ha ett leende på läpparna”.

Vill han då ge några andra tips, baserade på egna erfarenheter?

Tips: lyssna på andra

– Ja, lyssna på andra. I mitt fall lyssnade jag på pappa som i sin tur lyssnat på sin vän. Jag har läst nu att över 2 500 tekniker och ingenjörer saknas i energibranschen. Det är nog få branscher som kan matcha detta behov. Lyssna till vad branschen har att erbjuda. Det får bli mitt tips till den som läser det här, säger han.

Möjligheterna att arbeta internationellt är också stora. Benjamin nämner som exempel en kompis från skolan som varit i Indien i ett stort projekt under sex månader.

Vi avrundar frågestunden med en framåtblick, vad gör han om tio år?

– Strävan att utvecklas ytterligare kan öppna nya möjligheter förstås. När jag började studera hade jag arbete på en större koncern som E.ON som dröm. Men för tillfället är det hur bra som helst. Jag trivs väldigt bra nu.