På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Elkraftteknik

Skrivet av: Västerås Yrkeshögskola

Publicerat: 2011-04-07

En yrkeshögskoleutbildning - YH - inom Elkraftteknik ger utöver praktisk och teoretisk kompetens inom elkraftteknik även teoretisk kompetens för elinstallation, "Allmän behörighet'; vilket Elsäkerhetsverket fattar beslut om i det enskilda fallet.

MÅLSÄTTNINGEN är att ge de studerande en bred utbildning med inriktning på drift, kraft/nätverksamhet och service. Utbildningen som tillkommit i samarbete mellan bransch och utbildningsanordnare är en bra grund för arbete inom elföretagen. Helhetssyn och samverkan mellan teori och tillämpning kännetecknar utbildningen. Utbildningen ska ge möjlighet till att lära sig grundläggande principer för berörda verksamheter, att använda informationsteknik, att utveckla förmågan att själv söka kunskap, följa kompetensutvecklingen inom yrkesområdet samt utveckla kunskapen om de olika verksamheternas uppförandekoder och säkerhetskulturer.

Dessutom ska utbildningen ge möjlighet till utveckling av samarbetsförmåga och social kompetens, problemlösningsförmåga och analytiskt tänkande i samband med yrkesutövningen.
Utbildningen till Elkraftstekniker tar två år och sedan kan man söka jobb som:
• Konstruktör
• Service- och underhållstekniker
• Stationstekniker
• Projektor/planerare inom eldistribution
• Montör
• Beredare inom eldistribution

Adam Liifw och Tom Björklund jobbar i labbet med uppkoppling av styrkrets för kraftapplikationer.