På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

En biogasfabrik bygger inte sig själv

En biogasfabrik bygger inte sig själv

Skrivet av: Campus Varberg

Publicerat: 2013-05-06

Anders Hjort har ett jobb där han kan kombinera sitt intresse för miljön med spänningen i att arbeta i en expansiv bransch, där fokus ligger på att utveckla ett långsiktigt hållbart samhälle.

Vi vet nu att energiproduktionen har en nyckelroll i omställningen till ett hållbart och effektivt samhälle. Och just biogas lyfts fram som ett klimatsmart alternativ som kommer att få ökad betydelse. Detta betyder att många nya biogasanläggningar förväntas byggas och i denna process spelar Anders spetskompetens en central roll.

Att projektera en biogasfabrik är naturligtvis en omfattande process, då det handlar om en förhållandevis ny värld. Biogas produceras i och för sig redan som komplement vid många reningsverk, men då som en naturlig del i den lokala samhällsutvecklingen. Och med sin helhetssyn håller projektören, redan från början, i trådarna och står bland annat för planering, tillståndsansökningar och val av produktionssystem. 

”Det är ett väldigt varierande jobb med många olika uppgifter, och jag gillar speciellt att det handlar om vår miljö.”, säger Anders om sitt jobb som biogasprojektör på ett konsultbolag. 

Vägen dit var kanske inte den rakaste, men hans examensprojekt inom området miljövetenskap handlade om biogasproduktion i Brasilien. Ett spännande och intressant arbete som han haft mycket nytta av där han jobbar idag. Tidigare pluggade han både nationalgeografi och ekonomi, vilket gett honom en bra grund inför studierna till Biogasprojektör. 

”Den kompetens som branschen framför allt saknar redan idag är medarbetare som har med sig den viktiga helhetsbilden kring biogasproduktion – substrat, marknad, logistik och ”supply chain management”, ekonomi, analys och optimering av den biologiska processen. ”, säger Marcus Lindborg, rektor på Campus Varbergs yrkeshögskola.

Den nya och unika utbildningen Biogasprojektör svarar upp mot just det behovet och har utformats i nära samarbete med branschen. LRF Konsult och Sweco Environment är två tongivande aktörer bland många, som ser ett stort behov av biogasprojektörer på marknaden.

”Att olika företag i branschen fått vara med och definiera behovet av utbildning på Campus Varberg är effektivt för alla. Branschen, skolan och naturligtvis studenten, vinner på detta.”, avslutar Marcus Lindborg.

Fler reportage från Campus Varberg

SENT UTE? NU ÄR FLERA UTBILDNINGAR ÖPPNA FÖR SEN ANMÄLAN

Måndag den 15 april var sista dag för anmälan till högskole- och yrkeshösgkoleutbildningar på Campus V...

JAG TOG GULDCHANSEN SOM PLÖTSLIGT BARA LÅG DÄR

Att välja väg är varken enkelt eller självklart. Men gör man som Sebastian Reuterberg och följer sin e...

JAG GILLAR ATT DET ÄR MYCKET PROBLEMLÖSNING

Han pluggade logistik på Campus Varberg i två år. Sedan fick han via sommarvikariat ett fast jobb på l...

DET ÄR KUL ATT KUNNA PÅVERKA FRAMTIDEN

Sanna Nilsson är 27 år och jobbar som solcellsprojektör på ett konsultföretag. Hon tog examen i juni 2...

ETT SPÄNNANDE JOBB DÄR DET HÄNDER MYCKET

Magnus Flank har tagit sina omvägar innan det stod klart att VVS var något riktigt bra att satsa på. E...