På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

En fot på varje plattform

En fot på varje plattform

Skrivet av:

Publicerat: 2013-04-08

I vilken form kommer nyheter, information, underhållning och kunskap att förmedlas i framtiden? Nya sätt att publicera ställer nya krav på framtidens digitala hantverkare.

Mitt i Malmös kreativa centrum ligger Malmö Yrkeshögskola. Med företagsinkubatorn Minc i samma hus, mediemeckat Media Evolution runt hörnet och Malmö Högskola på andra sidan gatan befinner sig studenterna i ett nytänkande och livligt område som präglas av nya satsningar och ständig utveckling.

Malmö Yrkeshögskola såg dagens ljus år 2010, och startades som en reaktion på näringslivets behov av tekniskt kunniga kreatörer med insikt i nya plattformar och kanaler. Skolan erbjöd från början en utbildning i programmering för iPhone och Android men har nu växt med ytterligare två utbildningar, en ettårig för dig som vill bli mobil spelprogrammerare för iPhone, iPad och Android, och en på ett och ett halvt år som erbjuder en bred kunskap inom cross mobile publishing.

Skolans rektor Claes Magnusson såg en lucka i både spel- och webbpubliceringsbranschen. Fler och fler gick över till mobila spel och sökte lösningar som fungerar på flera plattformar. Claes ville att Malmö Yrkeshögskola skulle vara med och bidra till den utvecklingen.

En ny undersökning visar att app-industrin har skapat över 600 nya jobb bara i Malmö, och en liten del av det tror jag beror på oss. Det är jag såklart väldigt stolt över. Våra studenter får jobb och det är ju det yrkeshögskolan finns till för. Det finns många it-områden som byggt på en bubbla. Så är det inte nu, studenterna går ut och får riktiga jobb, med riktiga löner och riktiga kunder, berättar Claes.

Skolans nyaste utbildning, Cross Mobile Publishing, är inriktad på både webb, mobila tjänster och appar. Claes beskriver utbildningen som uppbyggd för att utbilda duktiga snickare med en välfylld verktygslåda. De ska kunna göra allt och jobba med alla former av publicering, och sedan kan de välja själva om de vill vara finsnickare eller takläggare. Vi ser ingen motsats mellan appar och mobila lösningar utan tycker att det är bra att kunna både och, säger Claes.

Med hobbyn som framtida jobb

På plats på Malmö Yrkeshögskola får jag träffa två studenter som läser just Cross Mobile Publishing. Michael Örnberg och Olof Sellgren hoppade på utbildningen direkt när den startade hösten 2012.

Olof och Michael

Namn: Michael Örnberg, 36 år och Olof Sellgren, 33 år. Pluggar: Cross Mobile Publishing på Malmö Yrkeshögskola. Bästa studietips: Våga Satsa på det du verkligen tycker är roligt!

– Webbutveckling har alltid varit mitt fritidsintresse och hobby, och jag är i grunden  helt självlärd. Jag kände dock att det faktum att jag lärt mig på egen hand gjorde att jag hade vissa luckor i min kunskap. I den vevan upptäckte jag den här utbildningen, och tyckte verkligen att den var perfekt för mig. Det handlar om mitt intresseområde och fyller upp mina kunskapsluckor, vilket var precis vad jag sökte efter, säger Olof.

Både Olof och Michael har gjort liknande resor. Webbutveckling och grafisk design har varit ett stort intresse som de alltid har sysslat med vid sidan av sina vanliga jobb.

– Jag jobbade som grafiker från början men gick sedan vidare inom hotell och restaurang. Efter ett tag längtade jag tillbaka till det kreativa, men insåg att branschen förändrats och att det jag kunde inte räckte till längre. Jag behövde förnya mig och hittade då Malmö Yrkeshögskola som erbjöd utbildningar inom precis det jag vill göra, säger Michael.

När de sökte till skolan förväntade de sig högt tempo och mycket utmaningar, vilket visade sig vara precis vad de fick.

– Vi har lektioner två dagar i veckan, från klockan 9 till klockan 16. Resten är självstudier vilket kräver mycket disciplin. Det är upp till dig själv att utveckla dina kunskaper och testa det du lär dig, sedan har skolan en väldigt aktiv Facebook-grupp där du kan få hjälp och ställa frågor om du fastnar. Lärarna stöttar väldigt mycket, en gång ställde jag en supportfråga halv tio på kvällen och fick svar nästan direkt, säger Olof.

Skolan uppmuntrar sina studenter att ta sig an egna projekt och är öppna för att implementera uppdragen i utbildningen som något du kan få betyg på. De olika kursblocken är uppbyggda på olika sätt och studenterna får ofta fria händer.

– Eftersom du får tänka fritt och använda din egen kreativitet kan du vinkla uppgifterna åt de håll som du själv är intresserad av. Det gör det hela så mycket roligare, säger Michael.

När jag frågar vad som är det bästa med utbildningen är de båda överens.

– Det här är något som jag brukar syssla med på fritiden, får jag jobba med det här i framtiden är jag jätteglad, säger Michael. Olof håller med.

– Jag kunde göra sådana här saker gratis åt vänner förr, bara för att jag tyckte det var roligt, nu kan jag göra samma sak men stänga dörren och be om att inte bli störd eftersom jag sitter och pluggar, skrattar Olof. 

Övar hantverket i verkligheten

Efter sommaren är det dags för nästan sex månader praktik, eller lia (lärande i arbete) som det kallas inom yrkeshögskolan. Både Olof och Michael har sökt sig till mellanstora grafiska och digitala byråer.

– Jag vill vara någonstans där man jobbar brett och där det finns människor som vill dela med sig av sin kunskap, säger Michael.

– Att jobba med it var enklare förr flikar Claes in. Då räckte det med en enkel Windows-sida som såg likadan ut på alla stationära skärmar. Nu lever vi i en verklighet där människor söker information via både telefoner och surfplattor. En hemsida måste vara snygg och informativ oavsett vilken enhet du surfar på, vilket kräver utvecklare med bred förståelse. Överlag ser han fortsatt stor potential i branschen.

– Jag tror på en stor utveckling inom både mobilt lärande och e-handel. Jag tror också att vi kommer att se appar inom industrin där de kan användas för logistiska lösningar. Inom flygindustrin och lastbilsbranschen börjar man fundera på iPads till chaufförer och piloter som substitut till att bära runt på kartor och liknande, berättar Claes.

Skolan har ett nära samarbete med näringslivet och har dessutom representanter i ledningsgruppen från samtliga mobiltillverkare.

– Samarbetena blir fler och fler, exempelvis går Sony in och håller i olika utbildningsmoment. Vi har även blivit partner till Drivhuset, vilket innebär att alla som går den här utbildningen även får gå Drivhusets utbildningar i hur man startar företag och säljer och förpackar sitt erbjudande, säger Claes.

Malmö Yrkeshögskola växer och det verkar branschen också göra. Jag frågar Michael och Olof vad de vill säga till de som sitter hemma, utan så mycket förkunskaper men som är sugna på att satsa på en framtid inom app- och webbutveckling.

– Det är bara att kasta sig ut. Alla här har olika bakgrunder och olika mycket kunskap med sig. Är du bara villig att ge av din tid kommer det gå hur bra som helst, avslutar Michael och Olof.

Text: Linn Johansson
Foto: Irika

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...