På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

En IT-utbildning i tiden

En IT-utbildning i tiden

Skrivet av: Folkuniversitetet Göteborg

Publicerat: 2013-02-01

Isabel Lindberg har gått en termin på YH-utbildningen Sharepointutvecklare i Göteborg. Det är en heltidsutbildning på 1,5 år med två LIA-perioder på vardera 10 veckor.

Efterfrågan på duktiga Sharepointutvecklare är stor

Isabel sökte en del jobb förra våren och var på flera anställningsintervjuer. Hon uppmanades att söka utbildningen som Sharepointutvecklare i syfte att vässa sitt CV. 

- Efter att ha provat att vara egenföretagare ville jag tillbaka till att vara anställd igen och jag har ett förflutet inom IT-branschen som webb- och systemutvecklare. Men kunskap är som bekant en färskvara och det gick snabbt upp för mig att man efterfrågade mer än det jag kunde komma upp med. På några intervjuer blev jag uppmanad att söka den här utbildningen då de kunde se ett framtida rekryteringsbehov. Användandet av Sharepoint har ökat markant på senare år och spelar en allt större roll på många företag idag. Och det råder brist på duktiga utvecklare.

Kunskaper i programmering nödvändigt
Microsofts Sharepoint kan sägas vara ett webbaserat universalverktyg för att åskådliggöra och tillgängliggöra all information på ett företag eller en myndighet. Det används främst för dokumenthantering, som samarbetsplattform och som beslutsstöd.

- För att klara av utbildningen bör man kunna lite programmering. Ha viss kännedom om Visual Basic, C# och HTML. Kunskaper i engelska är också nödvändigt. Som Sharepointutvecklare kan du välja att ägna dig mest åt kodning, då handlar det om anpassning och utveckling av programmet med dess funktioner. Eller så tycker du kanske att det är roligare med administrationsbiten, vilket jag själv lutar åt. I det innefattas bland annat support, utbildning och databashantering. Givetvis kan man kombinera de båda inriktningarna också.

 Några av de studerande pendlar till Göteborg
Isabel bor i Borås och pendlar således till Göteborg 2-3 gånger i veckan. Något som fungerar bra tycker hon. Förbindelserna är utmärkta, bussarna går var tionde minut.

- Det är dubbeldäckare och riktiga lyxbussar, även om internetuppkopplingen är lite svajig emellanåt.  Jag brukar använda timmen på bussen till att antingen bara vila och reflektera eller till att plugga. Själva utbildningen är kanon. Lärarna är mycket kompetenta och bra pedagoger. De tar sig tid att förklara så att alla hänger med. Vi är en liten grupp på sju personer vilket innebär att de har gott om tid till var och en.

Praktiken kan leda till en anställning
Kännetecknande för YH-utbildningar är de s k LIA-perioderna (Lärande i arbete). På den här utbildningen ingår 20 veckors praktik fördelat på två perioder – en nu i vår och en på hösten. Isabel ser fram emot detta.

- Det ska verkligen bli jättekul och utvecklande att få praktisera sina kunskaper. En av fördelarna med att komma ut på företagen är att du träffar nya och spännande människor som sitter på så mycket kunskap och erfarenhet. Jag tror att LIA-veckorna kommer att vara enormt lärorika och inspirera oss i våra fortsatta studier. Förhoppningsvis ökar också chanserna till en framtida anställning, om man nu gör ett bra jobb vill säga.

Fler reportage från Folkuniversitetet Göteborg

Nyexaminerade byggproduktionsingenjörer med inriktning på hållbart byggande har redan fått jobb

Nu har de studerande på Folkuniversitetets YH-utbildning till Byggproduktionsingenjör med kunskap att bygg...

Guldläge på arbetsmarknaden för nyexaminerade VA-projektörer

Nu har 13 studerande på Folkuniversitetets YH-utbildning till VA-projektör tagit examen. De flesta har redan få...

Fick jobb som VA-projektör – månader före examen

Mattias Andersson fick jobb redan innan han hade gått klart Folkuniversitetets YH-utbildning till VA-projektör....

Stort behov av utbildade teknikinformatörer

Är du intresserad av teknik? Och bra på att skriva? Maria Nilsson, Information Engineer på ÅF AB, berättar varf...

Ny YH-utbildning till teknikinformatör matchar branschens krav

Folkuniversitetet startar en ny YH-utbildning till teknikinformatör. Utbildningen är förlagd till Göteborgsområ...