På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

En utbildning för framtiden

En utbildning för framtiden

Skrivet av:

Publicerat: 2012-03-04

En utbildning som ligger rätt i tiden och dessutom leder till jobb, så skulle man kunna förklara anledningen till att Nackedemins utbildning till byggingenjör inom produktion är den populäraste av alla YH-utbildningar.

Kristin Liljegren påbörjade utbildningen i höstas och har bara positiva saker att säga.

- Det är en bra och seriös utbildning och skola, säger hon. Jag känner redan efter en termin att jag har användning av det jag lärt mig.

Bakgrund som arborist

Kristin har en bakgrund som arborist, men då hon under en graviditet var tvungen att byta arbetsuppgifter började hon fundera på att byta jobb. Hon har släktingar i byggbranschen och dessutom är det en bransch i stort behov av kompetent arbetskraft.

- Byggbranschen är så mycket större än arboristbranschen och dessutom finns större möjligheter till vidareutveckling, berättar hon. Den liknar dessutom min tidigare bransch i arbetssätt.

Hon hade tidigare läst en kvalificerad yrkesutbildning och hade bra erfarenhet från den tiden, valet att läsa på YH istället för universitetet var därför lätt.

- Om man jämför byggnadsingenjör på YH med till exempel KTH så passar det mig bättre, jag blir klar snabbare, kommer snabbare ut i arbetslivet och LIA-perioderna gör att man lär sig så mycket bättre.

Svårt val

Det finns två till liknande utbildningar och Kristin tyckte att det var lite svårt att välja, men tillslut föll valet på Byggnadsingenjör Produktion av en anledning.

- Det kändes som den ursprungliga utbildningen och jag hade hört att den var väldigt populär, så då borde den vara bra, säger hon.

Just nu är hon ute på sin första praktikperiod av två, första perioden är 15 veckor och andra är 12, totalt utgör praktiken 30 procent av utbildningen. Praktiken gör hon på M3 Bygg, just nu arbetar hon med att hyresgästanpassa en byggnad.

- Det är inte så mycket jag kan göra själv nu i början, men det är jättekul att bara var med och se hur allt går till, berättar hon. Bygget går dessutom väldigt snabbt.

Utbildningen är främst inriktad mot arbetsledning och det är också där Kristin tror att hon kommer att hamna, men hon är inte helt säker.

- Praktiken får utvisa var jag hamnar, säger hon. Nu kommer jag ut och får se skillnaden mellan olika yrkesroller.

Bra möjligheter att få jobb

Att hon ska få jobb efter utbildningen tvivlar hon inte på, branschen är het och drygt 80 procent av studenterna har jobb redan när de tar examen. Att hon är tjej kan också vara en fördel.

- Branschen skriker efter folk och speciellt tjejer, vilket är positivt för mig, säger Kristin.

Möjligheten att få jobb tror hon också är en av huvudanledningarna till att hennes utbildning är populärast i landet. Det finns också en självklar anledning att välja just en YH-utbildning.

- LIA:n är så himla viktig, man måste ut i verkligheten för att förstå, avslutar Kristin.

Kajsa Högdahl