På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

En väg in i juristvärlden

Skrivet av:

Publicerat: 2009-10-19

ATT HÄLSA PÅ SARAH på advokatbyrån där hon jobbar är som att vara hemma hos en stor familj i deras ljusa tvåvåningshus mitt i Stockholm.

Sarah är familjens koordinator som ser till att allt flyter som det ska. Hon jobbar bland annat med administration, handläggning och att förbereda rättsutredningar.

Hon basar över tre personer och rapporterar direkt till vd och delägare.
– Det roligaste med mitt jobb är att jag får ta ansvar och vara med och påverka. Jag lär mig något nytt varje dag.

Det kan låta klyschigt, men det är sant, säger Sarah.

ATT LÄSA JURIDIK var ett lätt val för Sarah. Hon har alltid tyckt att det är fascinerande eftersom det handlar om människors vardagliga liv.
– Jag stod och vägde mellan högskola/ universitet och en yrkeshögskoleutbildning. Jag valde den här för att jag hellre ville arbeta än att plugga länge, jag ville ha ett bra jobb och börja jobba direkt.

Sen var det lockande att det var en ny utbildning, då är man liksom först ut på planen! Paralegal är ett mer etablerat yrke i till exempel usa och det är fortfarande på frammarsch i Sverige.

Yrket är därför öppet och formbart, vilket ger Sarah stora möjligheter att vara med i utvecklingen av yrkesrollen och arbetsuppgifterna. Som alla yrkeshögskoleutbildningar anpassas paralegalutbildningen också hela tiden efter arbetsmarknaden.

– Utbildningen var bra för att den gav praktisk kunskap. Och man vet att det man lär sig är relevant, säger Sarah.

UTBILDNINGEN ÄR ett och ett halvt år lång och har två praktikperioder om tio veckor vardnra. Man får inblick i alla större rättsområden, och sen kan man på egen hand fördjupa sig inom de områden som känns roligast.

Ofta är det många föreläsare från advokatbyråer och myndigheter, och enligt Sarah kan det vara mycket att läsa, och många läxor, även om man förstås själv sätter ribban.

– Jag visste tidigt vart jag ville hamna och tog reda på exakt vad jag behövde lära mig för att bli oumbärlig, säger Sarah.

I utbildningen ingår också företagsekonomi, affärsengelska och datakunskap. Datakunskapen, menar Sarah, är särskilt viktig för det här yrket.
– Det gäller att få programmen att arbeta åt en och inte tvärtom.

SARAH GJORDE BÅDA sina praktikperioder där hon jobbar nu. Efter den första perioden började hon jobba extra och efter den andra jobbade hon kvar på heltid och skrev sitt examensarbete på kvällarna.
– En yrkeshögskoleutbildning är ett intensivt lärande med ett mål. Man lär sig ett arbetssätt och det är en stabil grundplatta att stå på.

Men ett yrke lär man sig genom att jobba, så praktikperioderna är förstås jättebra.

Nu har jag yrkeshögskolestudenter som gör sin praktik hos mig! Sarah kan därför se, utifrån, vad som behövs för att bli en bra paralegal.

– Man behöver ha hög arbetsmoral, vara stresstålig och serviceminded. Det är en tuff bransch och man måste kunna hantera att man stöter på motgångar ibland.

Jag vill inte skrämma bort någon. Det krävs en del av en för att det ska gå bra, men belöningen man får för det är stor. Och är man motiverad klarar man allt!


Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...