På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

För djurens bästa

Skrivet av:

Publicerat: 2011-03-03

Nöjda kor med klövar i bra skick finns på Uddetorp. Under sin praktik på gården har Malin Andersson varit med i ett projekt om klövhälsa. en forskning som är världsledande.

Den varma lagårdsdoften strömmar ut när Malin Andersson öppnar dörren. Uddetorps naturbruksgymnasium i Skara har 70 mjölkkor. Malin klappar om kon Linda, och förklarar vad praktikuppgiften handlat om.

– Jag har jobbat med mätningar av klövar för att se tillväxt och slitage, berättar Malin som utbildar sig till agrotekniker vid bys, Biologiska yrkeshögskolan i Skara.

Sverige är världsledande på forskning om klövhälsa som påverkas av arvsanlag, utfodring, vård av klövar, nötning och underlag. Vid Uddetorp undersöks vilka golv som är bäst.

– Forskningen visar att dubbat gummigolv är att föredra, säger handledare Christer Bergsten som är forskningsledare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara och intresseorganisationen Svensk Mjölk.

Chans att få jobb
Medelåldern är nu hög för klövvårdare, och chansen är stor att få jobb. BYS startar en helt ny klövvårdsutbildning i höst.

– Trenden är det blir allt fler stora gårdar. De anställer egna klövvårdare som även arbetar med annat som till exempel utfodring, säger Christer.

De blivande agroteknikerna söker praktikplatser efter intresse, och det finns gott om företag och organisationer i området.

Rektor Gunnel Marwén kastenman förklarar att en tredjedel av utbildningen består av praktik. Skolan har ett nära samarbete med näringslivet och Sveriges lantbruksuniversitet, slu, i Skara.

– Studenterna möter över 100 experter och får del av de senaste rönen från forskningen    och erfarenhet från branschen. För att komma in på utbildningen krävs naturbruksutbildning och ett års yrkeserfarenhet. Malin har gått på naturbruksutbildning, och sedan arbetat tre år med mjölkkor.

– Det är bra att ha erfarenhet, då blir det lättare att relatera till verkligheten, säger Malin som är 24 år och bor i Falköping.

Rolig utmaning
Malin har läst valbara specialkurser om mjölk, får, grisar och växtodling.

– Jag vill arbeta med mjölkkor, till exempel som förman med djuransvar på en gård, säger hon.

Nu ska Malin göra en driftplan för hennes sambo som planerar att starta egen verksamhet med mjölkkor.

– Det blir en rolig utmaning att omsätta kunskaper från utbildningen.


De väljer gröna jobb

Framtidsjobb finns inom lantbruk och andra gröna näringar. Biologiska yrkeshögskolan i Skara, BYS, utbildar agrotekniker. Alla som gått utbildningen får jobb eller startar eget.

Domkyrkan reser sig hög över mysiga trähus i Skara, som har en utbildningstradition sedan 1100-talet. Biologiska Yrkeshögskolan ligger på samma campus som Sveriges lantbruksuniversitet, slu.

Axel Andersson utbildar sig till agrotekniker och trivs med upplägget. Närheten till slu är bra för att få uppdaterade lärare och forskare, och skolan har ett nära samarbete med näringslivet.

– Jag gillar det praktiska inslaget som yrkeshögskolan har. Det är en chans att få bra kontakter, säger axel som är 23 år och kommer från Öland.

Han är intresserad av att starta eget inom växtodling. Eftersom det är säsongsbetonat planerar han att kombinera det med annan verksamhet.

Leda driftem
Per-Erik Larsson är grenansvarig, och berättar att de flesta som tagit examen får arbete inom jordbruk eller landsbygdsutveckling.

– Eleverna kan arbeta som gårdsmästare, drift-edare, handläggare eller säljare. Det är också en del som startar företag, eller tar över gårdar, säger han.

De större gårdarna söker utbildad personal, och eftersom utbildningen är bred är eleverna intressanta på arbetsmarknaden.

Maria Byhage är 34 år och har arbetat med svinskötsel och som förman på en mjölkgård. Maria vill gärna jobba med rådgivning vid till exempel länsstyrelser eller som yrkeslärare. arbetstider dagtid passar henne bäst eftersom hon har familj med tre barn och en man med eget företag.

– Jag gillar att det går att skräddarsy utbildningen med olika kurser så att det
passar egna intressen, och vad jag önskar att arbeta med efter studierna, säger Maria.

Vissa kurser är obligatoriska som arbetsliv, ledarskap, ekonomi och driftplanering. Bland de valbara kurserna finns till exempel husdjursämnen, växtodling, teknik och bioenergi.

BYS har också en ettårig Yh-utbildning till bioenergitekniker.

Köpte gård
Kristine Fransson började tidigt arbeta med hästar. Hon köpte en lantbruksfastighet utanför Nässjö när hon var 19 år.

– Nu har jag verksamhet med ardennerhästar, och vill kombinera det med ett arbete som rådgivare eller lärare, säger kristine som är 26 år.

BYS har även utbildning till hovslagare, ridlärare och klövvårdare. Campus i Skara är en social miljö med studentboende, och i ett unikt samarbete har yrkeshögskolan en gemensam kår med universitetet.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...