På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Framtidens elförsörjning börjar  Arboga!

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

Skrivet av:

Publicerat: 2014-03-20

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämma riktning. Jobb finns det gott om – från ritbord till elstolpe.

Det finns gymnasiets teknikprogram och så finns det civilingenjörer. Men däremellan har det varit tomt – åtminstone fram tills nu. Elkraftsingenjör är en utbildning som fyller ett växande gap.

– Vi ser ett stort behov av vad man kan kalla praktiska ingenjörer. Just det spannet mellan gymnasium och längre universitetsutbildningar har nästan försvunnit idag, säger utbildningsledare Carina Bolmefalk Edström.

Vårens utgångsklass är den andra sedan utbildningen startades och 80-90 procent av tidigare klasser har fått jobb. Några av dem är montörer och jobbar med underhåll och installation. Andra är konstruktörer och sitter och ritar CAD.
Utbildningen bedrivs i Högskolecentrums rymliga lokaler, med en mindre grupp distanselever som deltar via videolänk. Studietempot är stundtals högt och många elever har naturvetenskap eller elprogram i ryggen.

– Det är ett krävande jobb som innebär att man ska behärska dagens teknik. Men samtidigt finns det gammal teknik ute i elnäten, som man ska serva. Det krävs både gamla och nya kunskaper, säger Carina Bolmefalk Edström.

De håller spänningen uppe

Han är elektrikern som fick ett nytt intresse för studier. Hon den matteintresserade som inte är rädd för att ta i. Tobias Mathisen och Avat Bahrami är två av de studerande på Elkraftsingenjör.

Varför sökte du hit?

Tobias: Jag började på elprogrammet för att jag inte ville plugga vidare. Men efter ett tag förstod jag att jag inte ville gå som kabeldragare hela livet. Det här kändes som en lagom lång utbildning med väldigt bra bredd.

Avat: Jag gillar matte och fysik och ville bygga vidare på det. Utbildningen är ganska svår ibland och de som läst el har en fördel. Men lärarna är jättebra, de förklarar så att alla förstår.

Närbild på Avat

Namn: Avat Bahrami Från: Eskilstuna Framtidsdrömmar: Skaffa jobb inom planering och ritning

Hur vill du beskriva utbildningen?

Tobias: Som en lagom lång utbildning med en bra mix mellan teori och praktik. Man kan själv styra praktikplats och påverka var man senare vill jobba. Det finns många möjligheter.

Avat: En ganska krävande och utmanande utbildning som är lagom lång. Man har goda möjligheter att hitta intressanta praktikplatser och chansen är god att man snabbt kommer ut på arbetsmarknaden vilket jag tyckte var viktigt.

Var gör du praktik?

Tobias: Jag har sommarjobbat på Vattenfall och även gjort LIA där. Sen har jag varit på Eskilstuna Energi och jobbat som montör bland annat. Det har varit lärorikt och jag fick väldigt goda vitsord på båda ställena.

Närbild på Tobias

Namn: Tobias Mathisen Från: Flen Framtidsdrömmar: Designa och rita nya produkter för utomhusanvändning

Avat: Under mina första praktikperioder jobbade jag på ett kommunalt elbolag, som tekniker och montör. Det var rätt tufft men jag ville väldigt gärna visa att jag dög. Jag var ute och bar kablar med grabbarna och försökte göra allt de gjorde.

Vad vill du göra efter utbildningen?

Tobias: Jag vill gärna få en LIA på ett tredje ställe innan jag går ut, så jag har provat på lite av varje. Var jag börjar jobba sedan, spelar inte så stor roll. Men i förlängningen skulle jag vilja jobba med att designa nya produkter.

Avat: Innan jag jobbar vill jag nog lära mig lite mer. Längre fram ser jag mig själv i en ledarroll, gärna inom projektering. Men innan det skulle jag inte ha något emot att arbeta som montör. Man lär sig av allt man gör.

Text och foto: Henrik Persson

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...