Att välja rätt yrkesutbildning kan kännas som något av en djungel. Är du osäker på vilken inriktning du ska sikta på – och vad som kommer att ge dig ett jobb? Låt oss hjälpa dig lite på traven med tips om sju verkliga framtidsyrken - från VR och UX till mathantverk och hållbar turism!

Foodmaker
En foodmaker, eller mathantverkare, är någon som tar fram produkter inom bageri, charkuteri, mejeri eller bär-, frukt- och grönsaksförädling. Dagens livsmedelskonsumenter blir alltmer medvetna om vad man köper och varför. Ursprung, innehåll och vem producenten är blir allt mer avgörande vid matinköp. Efterfrågan på den svenska, närproducerade maten blir allt större vilket innebär en utmaning för svensk livsmedelsindustri. Åtta av tio företag i branschen uppger att de har svårt att hitta nya medarbetare, enligt en studie som LRF har genomfört tillsammans med Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen. Man räknar med att behöva 59 000 nya medarbetare inom svensk livsmedelsproduktion inom de närmaste åren.

Arctic Hospitality Leader
Det här är framtidsyrket för dig som brinner för värdskap, entreprenörskap och framför allt – att jobba med människor ute i de vidsträckta landskapen. Turistnäringen i norra Norrland fortsätter att växa med ledord i tiden som ekoturism och naturturism. Den moderna besöksnäringen präglas av hållbarhet för människor, djur och natur. Dessa ledord genomsyrar hela ledet – från gästens första tanke på ett besök till uppföljningen efter avslutad affär. En Arctic Hospitality Leader lyfter fram det unika som norra Sverige har att erbjuda – för så väl lokala som internationella gäster.

Experience Designer
En Experience designer är lite förenklat en UX-designer med spelkompetens. Efterfrågan på den här yrkesrollen ökar starkt. Användarupplevelser, hållbara affärsmodeller och digital innovation är centrala begrepp i den utvecklingen. Experience designers är efterfrågade av organisationer, myndigheter och inom näringslivet – främst inom Data/IT, Telekom och digitala bolag.

Agile Project Manager
Gillar du planering, projektledning och processer med kundens mål som ledstjärna? Då kan Agile Project Manager vara framtidsyrket för dig eftersom efterfrågan på agilt ledarskap ökar starkt. Många förknippar agila metoder med IT-branschen och tech-världen, men de används även allt mer inom branscher som bank och finans, försäkring och tillverkningsföretag. Även myndigheter har börjat att använda sig av agila metoder i större skala. Enligt rapporten ”IT-kompetensbristen” behöver Sverige minst 4 600 ledare med agil kompetens på fyra års sikt.

Frontend / App Developer
Frontend / App Developer är yrket för dig som vill utveckla framtidens såväl som dagens hemsidor och appar. Dynamisk frontend-utveckling, apputveckling, mobile first, responsiv design och UX-design utvecklas i högt tempo –frontend utvecklare är ett av de verkliga framtidsjobben. De som utbildar sig inom det här möter en välkomnande arbetsmarknad. Jobbet som webbutvecklare har många fördelar såsom flexibilitet, bra löneutveckling, samt möjlighet att arbeta med många spännande branscher i både Sverige och internationellt.

Immersive Experience Creator
Framtidens arbetsplats finns i metaverse – var med och skapa den! En Immersive experience creator tar fram det estetiska innehållet för VR, AR, AI som inkluderar video, grafik, bild och ljud. Du behöver även uppskatta att pitcha idéer, skapa visuella presentationer samt genomföra kundmöten och workshops.  Den här yrkesrollen är under stark frammarsch och behovet finns inte bara inom IT, utan i både stora och små organisationer inom såväl offentlig som privat verksamhet. Det kan handla om projektledning och innehållsskapande eller att hitta helt nya former för möten och workshops. Förutom Immersive experience creator kan din framtida yrkestitel också vara VR/AR director, Immersive scriptwriter eller varför inte Immersive designer?

Project Manager IT & Games
Dataspelsbranschen behöver just dig! Åtminstone om du drömmer om att vara delaktig i hela den kreativa processen i spelutveckling, se hur spel skapas samtidigt som du tar hand om teamet och sporrar dem att skapa sitt bästa arbete. Är du också en hejare på att organisera och lösa problem? Då kan det här definitivt vara rätt inriktning för dig.  Bristen på yrkesrollen Project Manager IT & Games är för all del inte begränsad till spel- och IT-branschen – företag som Boliden, och infrastrukturföretag som Skellefteå Kraft, konsultföretag, apputvecklare och byråer efterfrågar mer kompetens inom kreativ produktledning, interaktionsdesign, mjukvarutestning och programmerare/utvecklare.

På Changemaker Educations utvecklar vi utbildningar i nära samarbete med arbetsmarknaden och identifierar de yrkesroller som är mest eftertraktade just nu. Läs mer om höstens alla utbildningar här.