På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Han fick jobb via praktiken

Han fick jobb via praktiken

Skrivet av: Östsvenska yrkeshögskolan

Publicerat: 2015-04-08

Universitetsstudenten

Henrik Holmgren läste på universitetet för att bli lärare i historia och geografi. Men så en vecka innan sista ansökningsdag till Östsvenska yrkeshögskolans utbildningar såg han en annons om att bli Geodetisk mätningstekniker. Han bestämde sig snabbt, sökte och kom in.

– Svårt att sätta fingret på det, men man får ju med sig precis det man behöver och lite till på det här sättet. Det är en riktad utbildning som startades för att det behövdes fler mätningsingenjörer i den här regionen.

Det berättar Henrik som direkt efter examen fick heltidsjobb som mätningsingenjör på Linköpings kommun.

Mellan gymnasieåren på naturtekniskt program och de tre åren på universitet i Linköping hade han också under flera år hunnit jobba inom byggbranschen, både hemma i Värmland och Bohuslän. Och någonstans mellan fältarbete och stillasittande universitetsstudier skavde det.

– Jag saknade att vara utomhus och jobba och trivs oerhört bra nu när jag får göra det igen. Först samla in data ute på fält och sen göra analysen i datorn.

– På yrkeshögskolan är glappet mellan utbildning och verklighet inte så stort. Jag är hela tiden kopplad till den verklighet jag ska ut till. Utbildningen utgick ifrån arbetslivet och vi lärde oss massor.

På universitet, menar Henrik, är det mer forskningsförberedande. Trots att väldigt få sen går hela vägen till forskning måste man ”traggla” sig igenom all teori. Men med Yrkeshögskolan är ”hela grejen” annorlunda; här står klassrummets kunskaper alltid i relation till branschens verklighet och behov. Inte minst genom att eleverna är ute på LIA, lärande i arbete. På den utbildningen som Henrik gick var de ute vid tre tillfällen, sju veckor sammanhängande varje gång. Två av sina praktikperioder hade Henrik där han nu är anställd.

– Jag hade nog inte fått den här tjänsten om jag inte hade gått utbildningen och haft praktik. Man får ju snabbt ett bra kontaktnät. Det är ju också under LIA man ser hur det funkar. De flesta i klassen fick jobb eller jobberbjudanden från praktiken.

– Sista LIA kunde jag så pass mycket själv att jag inte behövde gå bredvid någon. Jag fick åka ut på egen hand vilket var jätteroligt.

Henrik tror att den tydliga kopplingen till det som branschen verkligen behöver bidrar till att man faktiskt blir attraktiv när man kommer ut sen.

– På universitetet är man mer ”bara” student. Här blir det inte på samma vis. Yrkeshögskolan är mer fokus på att få ett yrke och komma ut i arbetslivet.

Fler reportage från Östsvenska yrkeshögskolan

Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård

Som specialistutbildad från denna utbildning kan du arbeta både som anestesiundersköterska och operationsunde...

Lovisa är driftteknikern som fick jobberbjudande redan innan examen.

"Att läsa på ESBS är väldigt roligt och givande. Bäst av allt är LIA:n, för det är där du lär dig det mesta&qu...

Abraham är målaren som läser till Byggledare vid ESBS i Norrköping

"Att läsa på ESBS är intensivt och väldigt lärorikt då vi har kunniga föreläsare och högt tempo under lektione...

Möt Camilla som läser till Entreprenadingenjör vid ESBS i Norrköping.

Camilla berättar att det är mycket roligare att läsa på yrkeshögskolan än vad hon förväntat sig. "Et...

En ny karriär väntar

Våra utbildningar ger dig optimala förutsättningar för att få det där nya jobbet du alltid drömt om. Vi ger dig verktyg...