På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Han håller koll på 280 kubikmeter säkrat substrat

Han håller koll på 280 kubikmeter säkrat substrat

Skrivet av: Campus Varberg

Publicerat: 2013-05-06

Hållbarhetsfrågorna är viktiga idag och kommer så att förbli. Biogasframställning och vattenrening är två områden med stark koppling till gröna frågor – frågor som ligger Mattias Simonson varmt om hjärtat.

Biogasframställning och vattenrening är två områden med stark koppling till gröna frågor. Biogasen som förnyelsebar energikälla växer stadigt och behovet av drifttekniker likaså. Det behövs löpande tillskott av rätt kompetens, dels på grund av pensionsavgångar framöver, men också för att kraven på biogasproduktion har förändrats. Förutom de rent tekniska aspekterna lever biogasanläggningarna idag i en kommersiell värld där det även gäller att sälja gasen.

Mattias arbetar som drifttekniker på en biogasfabrik utanför Falkenberg och han har full koll på hela processen, dygnet runt. Men det är inte han som gör grovjobbet, det gör bakterierna.

”Biogasproduktion är egentligen en helt naturlig process som bland annat våra kor är väldigt duktiga på. När man ska industrialisera denna blir det lite svårare. Det gäller att få tag på och stoppa in rätt råmaterial, hålla rätt temperatur, se till att rätt bakterier trivs och sedan säkerställa att själva fabriken fungerar.”

För 5–10 år sedan var biogas väldigt inne och branschen utvecklades mycket med hjälp av statliga subventioner. Då skedde också en snabb utbyggnad av kapaciteten i Sverige, ofta i kombination med vattenreningsverk. Det innebär att både offentliga och privata företag har satsat stora investeringar i anläggningar som nu är i drift. 

Varje morgon går Mattias igenom processen på fabrikens skärmar. Han kontrollerar flöde, temperatur, avvikelser och gör sedan en rond genom hela fabriken. Oftast går allt enligt plan, men ibland kan det hetta till, om exempelvis en pump skulle gå sönder.

”Vi har larm dygnet runt. Processen får absolut inte bli stillastående under en längre period, för då kan förhydrolysen (förjäsningen) gå igång och störa bakterierna. En mycket viktig del i arbetet är att kemiskt analysera och sedan ta emot och blanda substratet. Det får till exempel inte vara giftigt eller innehålla farliga metaller eftersom biprodukten är gödsel.”

”Det här är ett mycket intressant och omväxlande jobb, trots att jag är på samma ställe varje dag”, avslutar Mattias.