På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kvalificerad viltförvaltare – ny YH-utbildning

Kvalificerad viltförvaltare – ny YH-utbildning

Skrivet av: Folkuniversitetet Trollhättan

Publicerat: 2016-03-22

Folkuniversitetet Trollhättan startar en ny YH-utbildning till Kvalificerad viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster. Utbildningen fyller ett tomrum på både utbildnings- och arbetsmarknaden.

Viltbranschens behov av en moderniserad utbildning som fyller tomrummet mellan dagens viltmästarutbildning och universitetetens utbildningar tillgodoses nu av Folkuniversitetets nya YH-utbildning till Kvalificerad viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.

De studerande lär sig att ta ett helhetsgrepp på viltvård i samverkan med jord- och skogsbruk och att sätta viltet i ett större samhälleligt perspektiv.

Växande stammar av klövvilt och rovdjur har gett ökad efterfrågan av denna typ av kompetens från till exempel länsstyrelserna, som har det regionala ansvaret för förvaltningen av stora rovdjur, klövvilt och skador orsakade av fredat vilt.

– Vi ser positivt på en kvalificerad YH-utbildning. Detta arbete kräver mångsidiga personer med kunskaper inom ekologi och praktisk viltförvaltning samt juridik och myndighetsarbete, säger landshövdingarna i Samverkansrådet i Mellersta Rovdjursförvaltningsområdet i ett uttalande.

Fakta om utbildningen och arbetsmarknaden

Kvalificerad viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster är en 2,5-årig YH-utbildning som bedrivs på deldistans och heltid. Den innehåller 24 veckor lärande i arbete (LIA) där den studerande jobbar i skarpt läge på olika arbetsplatser och får kontakter som kan leda till jobb. Fysiska träffar genomförs i form av internat på bland annat Östad Säteri och Grimsö forskningsstation/SLU.

Efter utbildningen kan man arbeta som viltförvaltare, jaktvårdskonsulent, viltskadehandläggare, besiktningsman eller rovdjursansvarig. Framtida arbetsgivare är landets länsstyrelser, kommuner, skogsföretag och markägare. Det går även att arbeta som egenföretagare inom naturturism och jaktvårdskonsultation.

Utbildningen är framtagen i samverkan med Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska Jägareförbundet och ledande personer och företag inom svensk viltförvaltning.

Utbildningen startar i september 2016.

Fler reportage från Folkuniversitetet Trollhättan

Utvecklar Land Art-park vid Ekeby camping i Årjäng

På Folkuniversitetets YH-utbildning Konceptutvecklare inom besöksnäring och småskaligt företagande lär sig...