På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Etablerad ekonomiutbildning leder till jobb innan examen på Affärshögskolan

Etablerad ekonomiutbildning leder till jobb innan examen på Affärshögskolan

Skrivet av: Affärshögskolan

Publicerat: 2015-08-25

Markus Lindqvist är idag 26 år och arbetar efter sin utbildning, Affärsinriktad redovisningsekonom på Affärshögskolan i Göteborg, på redovisningsföretaget PwC. På PwC är han anställd som Associate och sköter löpande redovisning. Tidigare har Markus arbetat från allt som vice butikschef men under sin utbildning praktiserade han även för ekonomifunktionen på det företaget. Innan Markus började sin tvååriga YH-utbildning på Affärshögskolan har han läst ekonomi på både Karlstad och Göteborgs Universitet vilket gav honom en stark bas med sig in i utbildningen.

Vilken utbildning läste du?

Jag läste den tvååriga YH-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom på Affärshögskolan i Göteborg.

Hur hamnade du i den här branschen?

Har alltid haft ett nästan sjukligt intresse av siffror och valde länge mellan att studera matematik och ekonomi. Ekonomi kändes roligare då varje siffra ändå består av en krona vilket, i min mening, gör det mer intressant och fungerande. Ska dock medge att jag sitter med svåra matematiktal hemma på fritiden mest för att underhålla den sidan. 

Vad tror du att du kommer kunna tillföra din framtida arbetsplats?

Då jag redan arbetar med ekonomi så vet jag att jag har tillfört det som krävs av en nyanställd ekonom. Men att ha arbetslivserfarenhet innan man studerar gör även att man bidrar med en större överblick av företagsamhet. I mitt fall är jag duktig på sälj vilket gynnar sig i den branschen jag är i nu. 

Vilken del av din utbildning var mest intressant?

Lätt, beskattningsrätt!!!

Hur har du utvecklats under utbildningen?

Jag har blivit betydligt mer orienterad i hur det ser ut på arbetsplatsen idag. Hur man faktiskt arbetar idag till exempel vilka system som är vanligast, vilka teorier och metoder man utgår ifrån idag. 

Hur har bemötandet/mottagandet varit på din LIA?

Väldigt bra, man blir en billig tillgång för företaget vilket gör att man vågar fråga de där extra frågorna för att verkligen lära sig. Att praktisera på en ekonomifunktion och på en byrå är enligt mig att rekommendera då man får en god översikt om vad man vill vara sen. 

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill arbeta här på PwC och förhoppningsvis ta mig framåt i företaget. 

Hur tror du att man måste vara för att lyckas inom ditt yrke?

Som person tror jag man måste vara lugn, fokuserad och siffertokig. Men framförallt ska man gilla struktur och ordning och reda. 

Hur ser behovet ut i din bransch? 

Om man säger såhär, jag hörde av mig till ett företag inför min första praktik och fick det direkt. Sedan inför min andra praktik hörde jag av mig till fem olika byråer och ekonomifunktioner där jag fick svar på fyra. Det finns verkligen ett stort behov av ekonomer med den kunskapen man får efter utbildningen på Affärshögskolan. 

Vad tycker du var bäst med Affärshögskolan?

Bra lärare som faktiskt arbetat inom området. Vidare var det en väldigt blandad och trevlig klass med god sammanhållning. Ledningen arbetar mycket för att det ska vara en känsla av tillhörighet i klassen. 

Hur tyckte du trivseln på skolan var?

Jag tycker att trivseln på skolan var väldigt bra. Det var väldigt blandat folk och så är det skönt med skolans ljusa lokaler.  

Det var en väldigt engagerad, duktig och motiverad klass berättar Åsa Källkvist utbildningsledare för utbildningen. I Markus klass Affärsinriktad redovisningsekonom intag 2013 i Göteborg fick majoriteten av studenterna jobb redan innan examen. De har hamnat på allt från mindre ekonomiavdelningar till internationella redovisningsbyråer vilket är jätteroligt såklart säger en nöjd Åsa Källkvist.