På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Jobba med ledarskap, livsmedel och ekonomi i storkök. Läs om livsmedel på Affärshögskolan

Jobba med ledarskap, livsmedel och ekonomi i storkök. Läs om livsmedel på Affärshögskolan

Skrivet av: Affärshögskolan

Publicerat: 2015-08-25

Till hösten startar Affärshögskolan i Uddevalla yrkeshögskoleutbildningen Ledare storhushåll. Utbildningen riktar sig till dig som både vill leda storhushållet och planera ekonomin samt produktionen i storköket. Mat och hälsa är centrala delar i alla storhushåll. Att arbeta som ledare i storkök passar den som är intresserad av människor, har ett ekonomiskt intresse för verksamheten, strävar efter kvalitet i arbetet samt har tidigare lämplig arbetslivserfarenhet. Rekryteringsbehovet för ledare inom storhushåll bedöms vara mycket god de närmaste åren då det ställs nya krav på personalledning, ekonomi och kvalitet idag.  

Under yrkeshögskoleutbildningen Ledare storhushåll utvecklar de studerande sina kunskaper kring ledarskapets betydelse i ett storkök, men får också möjlighet att utveckla sina ekonomiska kunskaper och färdigheter samt se helheten i storhushållets produktion.

Jenny Gadd har läst utbildningen på Affärshögskolan i Uddevalla och har innan dess jobbat inom storhushåll i cirka 20 år om man räknar med praktiker, vikariat och tillsvidareanställningar. Jenny har sitt ursprung i en utbildning som heter Kockgrunder storkök som gick på Komvux i Uddevalla 1998-1999.  

Vilken utbildning läste du?

Jag läste en utbildning som heter Ledare storhushåll på Affärshögskolan i Uddevalla där jag då utbildat mig till arbetsledare inom storhushåll.

Hur hamnade du i den här branschen?

Jag gjorde en praktik i Uddevalla när jag slutade 9:an på en grundskola i Uddevalla. Jag trivdes så bra i köket så jag bestämde mig för att detta vill jag göra och några år senare gick jag kockutbildningen på Komvux. 

Vad tror du att du kommer kunna tillföra din framtida arbetsplats?

Jag hoppas kunna komma med inspiration för utveckling, utmaningar och kreativitet. 

Vilken del av din utbildning var mest intressant?

Kurserna inom ledarskap var för mig blev mest intressant eftersom det var ett ämne jag inte tidigare berört. 

Hur har du utvecklats under utbildningen?

Jag har utvecklats mycket men inte bara i mitt yrke utan även som person. Innan utbildningen var jag inte säker på att jag ville bli ledare, nu vågar jag tro på mig själv som ledare. . 

Hur har bemötandet/mottagandet varit på din LIA?

Min LIA-period var jättebra, Jag fick ett mycket bra bemötande och mottagande under min LIA. Jag lärde mig mycket genom att diskutera och reflektera vad som hänt under dagarna. De på mitt LIA-företag hoppas på utbildningen och ser på sikt att de kommer kunna rekrytera personal från just den här utbildningen.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag hoppas på att kunna få möjligheten att leda ett arbetslag i storkök och då gärna i skolmiljö. Det är väldigt roligt att jobba både med och för barn/ungdomar.

Hur tror du att man måste vara för att lyckas inom ditt yrke?

Man behöver vara en positiv, ansvarstagande, flexibel inspiratör. Men också kreativ och öppen för utveckling inom branschen. 

Hur ser behovet ut i din bransch? 

Jag hoppas behovet ökar ju mer vi visar vad vi kan. Det kan vara lite klurigt att få en fastanställning direkt som Ledare inom storhushåll, men det handlar om att vara envis och vilja jobba sig uppåt. Med en utbildning som Ledare storhushåll har man många fördelar gentemot andra inom branschen.  

Vad tycker du var bäst med Affärshögskolan?

Det bästa med utbildningen var våra fantastiska "lärare" som kom från arbetslivet. De var otroligt kunniga! Det var jättekul att få ta del av deras kunskaper och erfarenheter. Vi var många roliga individer i klassen som hade möjlighet att berätta hur det funkar i deras kommuner.  

Hur tyckte du trivseln på skolan var?

Jag tycker trivseln på skolan var jättebra. Ifall man behövde man hjälp med något så fanns det alltid någon som kunde hjälpa till. De hade alltid bra bemötande, helt enkelt glada och trevliga människor som gör trivseln bra. 
 

Läs mer!

- Vill du också bli ledare inom storhushåll? Läs mer och ansök här.