På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Projektledare Elkraft - Ett varierande och viktigt jobb

Projektledare Elkraft - Ett varierande och viktigt jobb

Skrivet av: STI - Stockholms Tekniska Institut

Publicerat: 2016-03-10

Göran Olsson är projektledare på Kraftkonsult i Skandinavien AB. Han arbetar dels med projekt inom elkraft men också med strategiarbete, kvalitet och rekrytering.

”Det är svårt att hitta rätt kompetens när vi ska rekrytera. Det är framförallt svårt att rekrytera personer med lite längre erfarenhet, med den djupa kunskapen inom området som äldre medarbetare har.”

På Kraftkonsult försöker man att föra vidare kunskapen från de mer erfarna medarbetarna genom att de nyrekryterade medarbetarna arbetar parallellt med de mer seniora och får lära sig av dem.

Utbildningen till projektledare elkraft fungerar på ett liknande sätt då de studerande utöver sina teoretiska studier också har LIA, Lärande i Arbete, där de får lära sig yrkesrollen i verkligheten. De går då med en handledare och lär sig yrket ute på arbetsplatsen.

Göran tycker att elkraftsbranschen är häftig eftersom den är uppbyggd på ungefär samma sätt var man än kommer i världen. Det innebär att man har alla möjligheter att arbeta i olika länder om man vill det. Göran fick faktiskt själv upp intresset för elkraft när han befann sig i Uganda.

”Jag började intressera mig för området när jag bodde i Uganda och upplevde dagligen problem orsakade av ett undermåligt elnät. Elkraftnäten är någonting som tas för givet i Sverige. Men det krävs mycket jobb för att underhålla och bygga ut näten, och att förse samhället med el. Ett välfungerande kraftnät är en förutsättning för det moderna samhället. Utan el kollapsar det.”

Att arbeta med elkraft är ett viktigt jobb och man får jobba mot människor. Ofta utförs projekt i samspel med flera aktörer. Det hjälper därför om man är social och ser ett värde i att lösa problem tillsammans. Enligt Göran ska man också trivas med ett högt tempo.

”Man får ett jobb med varierande arbetsuppgifter, mycket ansvar och som ofta kräver snabba beslut. Med STIs utbildning i bagaget har man en bra grund för att ta sig an denna yrkesroll.”

Film