På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Vad jobbar en drifttekniker med?

Vad jobbar en drifttekniker med?

Skrivet av: STI - Stockholms Tekniska Institut

Publicerat: 2017-04-10

Har du koll på vad en drifttekniker faktiskt gör? Simon Stråle studerar på STI:s utbildning till Drifttekniker Kraft & Värme och gör just nu sin LIA (Lärande i arbete). Det innebär att han under ett antal veckor arbetar som drifttekniker ute på ett företag och får lära sig yrket i praktiken. Vi passade på att fråga honom om yrket som drifttekniker.

Om du vill arbeta som drifttekniker kommer du att få ett väldigt varierande jobb. Men du kan förbereda dig på att spendera den största delen av din arbetstid i kontrollrummet. Där övervakar du driften av anläggningen på kontrollskärmar. Ungefär 90% är automatiserat och man kan styra det mesta från kontrollrummet. När det uppstår problem får du gå ut och mecka och göra mekaniskt arbete för att lösa problemet.

Simon gör sin LIA (Lärande i arbete) på en mycket spännande arbetsplats, nämligen Scandinavian Biogas. Scandinavian Biogas arbetar med att förädla avfall och restprodukter från t.ex. reningsverk och pappersbruk till just biogas. Det är sedan den biogasen som bl.a. driver bussarna i Stockholm.

Simon menar att ”Det bästa med LIA är att man får komma tillbaka till verkligheten. Man får en större förståelse för vad man håller på att utbilda sig till”.

Produktion av biogas innebär att organiskt avfall återanvänds och blir en resurs då det omvandlas till förnybar energi. Genom att bryta ner organiskt material i form av avfall, restprodukter, energigrödor och skogsmaterial i en syrefri miljö, så kallad rötning, produceras biogas.

Just nu håller de på med en uppgradering i anläggningen vilket gör att de jobbar mycket med service av den nya delen samt prestandaprov för att säkerställa att allt fungerar som det ska. De försöker automatisera så mycket som möjligt i den nya delen av anläggningen. Dock tar det tid innan allt är injusterat på rätt sätt vilket har medfört att Simon har haft möjlighet att öva extra mycket på den mekaniska problemlösningen.

Simon är väldigt nöjd med sin LIA och tycker att det är bra att ”Man får testa på lite och samla erfarenhet. Ju fler anläggningar desto större erfarenhet”.

Martin Johansson är LIA-Handledare till Simon och han ger några tips till dig som vill jobba som drifttekniker. Han menar att ”Om man är intresserad av elektronik, hydraulik och automation och också tycker att det är kul att mecka ibland så är det här det perfekta jobbet. Det är också bra att kunna räkna, även om det inte är något man gör varje dag på jobbet. Men man ska inte vara rädd för matte för det hjälper mycket med förståelsen för processerna och varför reaktioner sker.”

Martin berättar också att arbetsmarknaden för drifttekniker är väldigt het. ”Det är jättesvårt att hitta erfarna personer att anställa, det finns inte på marknaden. Det är en åldrande kunskap i branschen i stort och det är jättesvårt att hitta kompetens.”

Film

Fler reportage från STI - Stockholms Tekniska Institut

Att jobba som kyltekniker – ett viktigt yrke!

Vad skulle vi göra utan kylar i livsmedelsaffären? Hur skulle vi må om vi inte hade möjlighet att styr...

Max på Vega Energi tipsar om att läsa till drifttekniker!

Max Jansson på VEGA Energi vill öka intresset för energibranschen. Det är en spännande bransch där det just nu sker myc...

Automationsingenjör - ett framtidsyrke

Pablo Müller sitter med i ledningsgruppen för utbildningen STI-Ingenjör Automation. Han tycker att aut...

Bli ingenjör inom energieffektivt byggande

I Sverige står bostäder och lokaler för en stor del av energianvändningen och hur vi bygger energismarta hus har ett s...

Projektledare inom El

"Det är ett år av ditt liv och det finns bara möjligheter att utvecklas"  Så säger Simon som...