På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Georgios Psaros uppfinningar räddar liv i hela världen – och allt började med en ingenjörsexamen från STI.

Georgios Psaros uppfinningar räddar liv i hela världen – och allt började med en ingenjörsexamen från STI.

Skrivet av: STI - Stockholms Tekniska Institut

Publicerat: 2015-03-27

Han har vunnit Polhemspriset för sina innovationer och tekniska förbättringar av produkter inom anestesi och ventilation, han har även blivit utsedd till Siemens ”Inventor of the year” och har flera patent för sina uppfinningar. Men det Georgios är allra mest stolt över är inte de priser han har blivit tilldelad utan att han har förbättrat och uppfunnit en teknik som inte bara räddar livet på vuxna utan även mycket små, nyfödda barn med andningsproblem.

Georgios kom till Sverige från Grekland år 1962 och började ett år senare jobbasom lärling för Rune Elmqvist, uppfinnaren av pacemakern. År 1969 sa Georgios upp sig från dåvarande Elema Schönander för att börja studera. Han tog sin ingenjörsexamen från STI år 1973 och tänker tillbaka på sina studier och delar glatt med sig av sina minnen.

Han pratar nostalgiskt om sina gamla lärare och han tycker att alla lärare var väldigt duktiga och noggranna. Fysikläraren var en favorit eftersom han förklarade allt som om det vore så enkelt. Georgios menar att fysikkunskapen tillsammans med matte och elektroniklära är de viktigaste byggstenarna som han har tagit med sig från STI.

”Jag har väldigt fina minnen av STI. När jag gick ut var jag väldigt stolt och jag kände mig stark.” säger Georgios.

Dock minns han nervositeten inför vissa skrivningar och menar att det var rätt hårt, speciellt för honom och de andra utlandsfödda som inte fullt behärskade de tekniska termerna i det svenska språket. Men Georgios klarade studierna med bravur och fick sin examen. Det hölls en pampig ceremoni till de nyutexaminerade ingenjörerna och Georgios berättar om dagen med glädje i rösten.

Han påpekar återigen att han kände en stor stolthet över sin examen men berättar att det var ett hårt klimat på arbetsmarknaden vid den tiden. Trots detta lyckades Georgios få jobb på Siemens-Elema direkt efter studierna. Han säger att han har haft så roligt på utvecklingsavdelningen att de imponerande 40 åren i tjänsten endast har känts som fyra. Han är väldigt nöjd med sitt val att studera på STI och tycker att det var roligt att komma tillbaka igen och prata minnen.

Fler reportage från STI - Stockholms Tekniska Institut

Att jobba som kyltekniker – ett viktigt yrke!

Vad skulle vi göra utan kylar i livsmedelsaffären? Hur skulle vi må om vi inte hade möjlighet att styr...

Vad jobbar en drifttekniker med?

Har du koll på vad en drifttekniker faktiskt gör? Simon Stråle studerar på STI:s utbildning ti...

Max på Vega Energi tipsar om att läsa till drifttekniker!

Max Jansson på VEGA Energi vill öka intresset för energibranschen. Det är en spännande bransch där det just nu sker myc...

Automationsingenjör - ett framtidsyrke

Pablo Müller sitter med i ledningsgruppen för utbildningen STI-Ingenjör Automation. Han tycker att aut...

Bli ingenjör inom energieffektivt byggande

I Sverige står bostäder och lokaler för en stor del av energianvändningen och hur vi bygger energismarta hus har ett s...