På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Joydeep läser till STI-Ingenjör Energieffektiva Byggnader

Joydeep läser till STI-Ingenjör Energieffektiva Byggnader

Skrivet av: STI - Stockholms Tekniska Institut

Publicerat: 2015-03-27

På Stockholms Tekniska Institut kan du välja att läsa till ingenjör med inriktning mot energieffektiva byggnader - något som är absolut nödvändigt i dagens samhälle. Joydeep Dey är 28 år gammal och har valt att plugga just det, STI-Ingenjör Energieffektiva Byggnader.

- Jag åker runt en hel del bland gymnasium och föreläser om min utbildning. Jag älskar att inspirera och informera om hur man kan jobba med energianvändning och hållbarhet inom ombyggnad och nybyggnation av fastigheter. 

På STI har man en nära kontakt med sina lärare, vilket Joydeep ser som positivt. Skolan är trivsam, gemenskapen stor och trots att alla har olika inriktningar så känner man varandra. Det som är extra bra är att föreläsarna är verksamma inom branschen, vilket gör att eleverna får en relevant utbildning som är ”up-to-date”.

- Jag tycker att det känns mer givande än att plugga på en vanlig högskola. Vi får en annan möjlighet att påverka vår skolgång, en spetskompetens som gör oss mer attraktiva på arbetsmarknaden!

Under den två år långa utbildningen så har man LIA, lärande i arbete, under tre perioder. LIA - nyckelordet av en utbildning på STI och något som Joydeep tycker är bra. 

- Min första praktik gjorde jag på ett arkitekt- och byggkonsult företag på Södermalm i Stockholm, vilket var en väldigt bra plats att börja på. Jag fick se hela processen med alla steg och det var otroligt givande att se hur lång tid allting verkligen tar! Det är ett sånt arbete innan ett bygge tar fart, det förstår man inte riktigt när man sitter i skolbänken.

Att jobba med energieffektiva byggnader betyder att huset ska vara så energieffektivt som möjligt, vilket nordiska byggbolag i stort sätt är väldigt bra på. 

- Trots det så finns det en teori som säger att om vi lyckas lösa alla problem med läckage i hus från tex. dörrar, sprickor och fönster så skulle vi kunna stänga ner Sveriges kärnkraftverk och det säger väldigt mycket. 

Det är även en av anledningarna till att Joydeep senare i livet vill jobba med energieffektivitet på ett politiskt plan. Att vara med och reglera standardvärdena för vad som ska vara okej och inte, allt för att vi ska kunna leva i ett så hållbart samhälle som möjligt.

- Vill du något i livet så se till att du uppnår det, STI kan vara ett väldigt bra steg i rätt riktning, en filosofisk tanke bara, avslutar Joydeep.

Fler reportage från STI - Stockholms Tekniska Institut

Att jobba som kyltekniker – ett viktigt yrke!

Vad skulle vi göra utan kylar i livsmedelsaffären? Hur skulle vi må om vi inte hade möjlighet att styr...

Vad jobbar en drifttekniker med?

Har du koll på vad en drifttekniker faktiskt gör? Simon Stråle studerar på STI:s utbildning ti...

Max på Vega Energi tipsar om att läsa till drifttekniker!

Max Jansson på VEGA Energi vill öka intresset för energibranschen. Det är en spännande bransch där det just nu sker myc...

Automationsingenjör - ett framtidsyrke

Pablo Müller sitter med i ledningsgruppen för utbildningen STI-Ingenjör Automation. Han tycker att aut...

Bli ingenjör inom energieffektivt byggande

I Sverige står bostäder och lokaler för en stor del av energianvändningen och hur vi bygger energismarta hus har ett s...