På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Martin läser till Ingenjör med spetskompetens inom järnväg

Martin läser till Ingenjör med spetskompetens inom järnväg

Skrivet av: STI - Stockholms Tekniska Institut

Publicerat: 2015-03-27

Martin Haas läser sin sista termin på STI och kan snart titulera sig STI-Ingenjör med spetskompetens inom järnväg. Martin tycker att det känns bra att bidra till att bygga ett hållbart samhälle och han känner sig säker på sin framtid eftersom det satsas mycket inom järnvägsbranschen.

Martin läser sitt andra och sista år till STI-Ingenjör med inriktning järnväg. Han är just nu ute på LIA - Lärande i arbete - och får då under ett antal veckor vara ute på en arbetsplats. Där får han utvecklas i yrkesrollen och sätta sig in i arbetet och branschen ytterligare.

”Kombinerad praktik och teori var det som lockade mest med utbildningen.” säger Martin.

Utbildningen har fått Martin att inse att det finns många olika sidor av järnvägsbranschen som han inte hade insyn i förut. Framförallt har han fått mer insikt om vad ingenjörsyrket innebär.

Att arbeta som ingenjör inom järnvägsområdet innebär att man till exempel kan jobba med projektering inom teknikområden för järnväg, järnvägsteknik och banteknik. Det kan även vara att ta fram kostnadseffektiva lösningar och med hjälp av datorstöd och upprätta handlingar och ritningar.Det handlar i grund och botten om att konstruera smarta lösningar när det gäller signal och systemteknik.

Det fanns flera olika orsaker som bidrog till att Martin valde att söka utbildningen. Att utbilda sig till ingenjör gör att man blir mer specialiserad, speciellt på en yrkesinriktad utbildning, vilket ökar chanserna att få jobb. Att dessutom arbeta med hållbar infrastruktur var en annan sak som gjorde att Martin fick upp ögonen för yrket.

”Att bidra till samhällsutvecklingen var någonting som också lockade.” säger Martin.

Martin gör sin LIA på Tyréns som är en av de ledande aktörerna i branschen. Efter detta har han bara examensarbetet kvar innan han får sin examen. Han är inte orolig över sin situation efter utbildningens slut och tror inte att det blir några problem att få jobb. Det satsas mycket på järnvägsbranschen och med erfarenheten från utbildningen känner han sig säker på sin framtid.

Fler reportage från STI - Stockholms Tekniska Institut

Att jobba som kyltekniker – ett viktigt yrke!

Vad skulle vi göra utan kylar i livsmedelsaffären? Hur skulle vi må om vi inte hade möjlighet att styr...

Vad jobbar en drifttekniker med?

Har du koll på vad en drifttekniker faktiskt gör? Simon Stråle studerar på STI:s utbildning ti...

Max på Vega Energi tipsar om att läsa till drifttekniker!

Max Jansson på VEGA Energi vill öka intresset för energibranschen. Det är en spännande bransch där det just nu sker myc...

Automationsingenjör - ett framtidsyrke

Pablo Müller sitter med i ledningsgruppen för utbildningen STI-Ingenjör Automation. Han tycker att aut...

Bli ingenjör inom energieffektivt byggande

I Sverige står bostäder och lokaler för en stor del av energianvändningen och hur vi bygger energismarta hus har ett s...