På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Mozhgan studerar till ingenjör inom energieffektivisering och är med och uppför en ny, klimatsmart stadsdel på sin LIA

Mozhgan studerar till ingenjör inom energieffektivisering och är med och uppför en ny, klimatsmart stadsdel på sin LIA

Skrivet av: STI - Stockholms Tekniska Institut

Publicerat: 2015-04-24

Mozhgan Zeinali Baqini valde att utbilda sig för att bygga ett bättre liv. Hon vill visa sina barn att det är möjligt att förändra sitt liv genom att studera. Som blivande byggingenjör får hon just nu vara med i det spännande projektet att bygga en helt ny stadsdel. Hon gör nämligen sin praktik i Norra Djurgårdsstaden där ett energieffektivt och klimatsmart bostadsområde just nu byggs.

Mozhgan valde att börja studera för att få ett bättre liv. Hon hade tidigare studerat ekonomi i hemlandet Iran men blev tvungen att avbryta sina studier då hon blev gravid med sitt första barn. När hon kom till Sverige arbetade hon under några år på ett café i Västerås och fick sitt andra barn men bestämde sig sen för att förändra sitt liv.

”Jag ville visa för mina barn att det är viktigt att plugga. Jag ville ha ett bättre jobb och ett bättre liv.” säger Mozhgan.

Så Mozhgan bestämde sig för att börja studera igen men den här gången till STI-Ingenjör med specialkunskaper inom energieffektivisering av byggnader. Hon är nöjd med sitt val och känner att hon har hittat rätt.

”Jag tycker utbildningen är väldigt spännande. Det passade mig jättebra och två år går väldigt snabbt.” säger Mozhgan.

Just nu är hon ute på praktik på Ebab, ett konsultföretag i fastighetsbranschen. Hon får under praktiken vara med i Skanskas bygge av Norra Djurgårdsstaden där en helt ny stadsdel håller på att växa fram. De nya bostäderna som byggs i detta område har en lägre energiförbrukning, någonting man kan se till genom att välja klimatsmarta material, planera elkonsumtion och ventilationslösningar men även genom att ha ett hållbarhetstänk i själva byggprocessen.

Mohzgan tycker att det är riktigt roligt och lärorikt att få vara med i det här projektet. Hon har fått testa alla olika delar av jobbet och varit med i olika arbetsgrupper med olika ansvarsområden. Hon har fått delta i arbetet med allt från elstommen, till ventilationen och även parallellt jobba med kontorssysslor som fakturering och andra ekonomisysslor.

”Det är jättekul, jag får göra allt möjligt och jag lär mig jättemycket.” säger Mozhgan entusiastiskt.

Under tidigare LIA-perioder har Mozhgan gjort sin praktik på Densia, även det ett konsultföretag inom fastighetsbranschen men som är specialiserade på besiktning av fastigheter. På Densia hade Mozhgan en av sina lärare som handledare. Eftersom STIs lärare ofta är inhyrda konsulter med specialistkunskap i branschen så fick Mozhgan kontakt med branschen direkt och kunde på det sättet få praktikplats på företaget. Hon tycker att det har varit kul att prova på olika arbetsplatser under studierna.

Till sommaren har hon slutfört sina studier och tycker att det känns bra. Hon är dock lite osäker på om hon kommer att hitta sitt drömjobb direkt efter studierna.

”Jag är lite rädd men känner mig ändå säker nu. Det finns bra jobb så det känns jättebra att snart vara klar.” säger Mohzgan.

Fler reportage från STI - Stockholms Tekniska Institut

Att jobba som kyltekniker – ett viktigt yrke!

Vad skulle vi göra utan kylar i livsmedelsaffären? Hur skulle vi må om vi inte hade möjlighet att styr...

Vad jobbar en drifttekniker med?

Har du koll på vad en drifttekniker faktiskt gör? Simon Stråle studerar på STI:s utbildning ti...

Max på Vega Energi tipsar om att läsa till drifttekniker!

Max Jansson på VEGA Energi vill öka intresset för energibranschen. Det är en spännande bransch där det just nu sker myc...

Automationsingenjör - ett framtidsyrke

Pablo Müller sitter med i ledningsgruppen för utbildningen STI-Ingenjör Automation. Han tycker att aut...

Bli ingenjör inom energieffektivt byggande

I Sverige står bostäder och lokaler för en stor del av energianvändningen och hur vi bygger energismarta hus har ett s...