Anna Larsson, som studerar på Xenters YH-utbildning Livesändningsspecialist, rapporterar från sin LIA på Expressen.

Nu har jag varit praktikant på expressen i lite mer än en månad. Tiden här har hittills varit väldigt rolig och lärorik. Det känns så kul att jag som började på Xenter utan någon som helst teknisk bakgrund nu kan sända en nyhetssändning helt själv. 
Fördelen med att arbeta med nyhetssändningar är att alla dagar ser olika ut. Under min månad här har jag varit med och gjort sändningar om en skolskjutning, ett flertal rättegångar och en kunglig förlossning.
 
Självklart är det svårt att sända live eftersom det som händer inte går att rädda och det därför kan bli mycket fel. Jag har till exempel råkat lägga ut en bild på OS-medaljören för skidskytte under en sändning om skolskjutningen i Florida. Jag hade ångest resten av dagen, trots att den bara låg ute någon sekund. Det är sådant som händer och man lär sig av sina misstag. Det är viktigt att gå vidare och inte tänka på det som har hänt för att kunna fokusera och göra resterande sändningar bättre. 
 
Jag har haft otroligt bra handledare. De har varit så snälla och pedagogiska. Jag känner mig redan som en del av gänget, trots den korta tid som gått. Programledarna är också helt fantastiska. De märker när det tar lite tid och anpassar sig efter vem som "sitter bakom spakarna".
 
Så här kan en dag se ut på expressen:

05:00

Jag kommer in för att starta om studion. Jag byter ljus på bordet i studion, startar om datorerna och förbereder inför dagens första sändning. Inslagen som dras in i systemet görs av reportrar som sitter på samma avdelning. 
 
06:00

Börjar första sändningen. Som sändningsproducent sköter jag ljud, ljus, kameror, inslag och grafik. Det är mycket att hålla koll på och därför är det viktigt att alltid ligga steget före. Körschemat skriver programledarna och där kan du hålla koll på kommande inslag, gäster och ändringar under dagens gång. 
 
Senaste nytt pågår fram till 10:00 och livesändningarna uppdateras så länge det sker något nytt. 
 
10:00 

Byter vi studio från senaste nytt till livestudion. Det är lite annan studiografik, annan vinjett och bara en programledare. Så fortsätter det resten av dagen (oftast). Ibland sker det något plötsligt, till exempel skolskjutningen i Florida. Då går vi ut med "Breaking News"-vinjett och släpper allt annat. Det är då det är viktigt att fokusera och inte stressa upp sig själv. 
 
Jag trivs så bra på Expressen och är glad över att de ville ha mig som praktikant här. 

Hälsar
Anna Larsson

Studerande på YH-utbildningen Livesändningsspecialist på Xenter i Tumba.