På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

IT-specialister vinnare på arbetsmarknaden

IT-specialister vinnare på arbetsmarknaden

Skrivet av: Lernia Yrkeshögskola

Publicerat: 2015-05-09

IT-branschen växer så det knakar och behovet av personal med rätt kompetens är stort. Daniel Torelm vill lära sig den senaste tekniken för att bli än mer attraktiv på arbetsmarknaden. Idag läser han systemutveckling på Lernias Yrkeshögskoleutbildning.

För den som vill arbeta i framtidens hetaste bransch, gäller det att ha koll på begreppen: Backend, JavaScript, C# och Rapid Prototyping samt vara beredd på att snabbt lära sig nya begrepp då det förändras snabbt inom IT. Daniel Torelm, 36 år, är en av dem som just nu lär sig den allra senaste tekniken. Han har tidigare yrkeserfarenhet inom webbutveckling och webbdesign och har även läst bland annat Virtual Reality och 3D-datorgrafik men kände att han ville utöka sin kompetens. Sedan hösten 2014 läser han den tvååriga utbildningen ”Systemutvecklare – agil webbprogrammering” på Lernias Yrkeshögskola.

– Jag ville fortbilda mig och fördjupa mina programmeringskunskaper. Efter att jag varit på Öppet Hus hos Lernia kände jag att innehållet var det jag var ute efter. Det var hela upplägget som lockade. Vi får arbeta med konkreta projekt och vidareutveckla dem, vilket har varit väldigt kul. En stor fördel är också att lärarna är eller har varit yrkesaktiva i näringslivet, alla har i någon form jobbat med det de lär ut, säger han.

Utbildningen som Daniel går är på heltid och såväl kostnadsfri som studiemedelsberättigande. Två-tre dagar i veckan är schemalagd lektionstid som sker genom föreläsningar, gruppövningar och laborationer, övrig tid gäller självstudier och projektarbete.

– I en av delkurserna där det ingick Frontend-programmering, JavaScript och html skulle vi göra en webbsida för att visa att vi hade lärt oss kursen. Vi har även kört mycket med Rapid Prototyping. Väldigt mycket av utbildningen går ut på att arbeta agilt, vilket innebär att man delar upp projekt i mindre delmål med korta iterationer av det vi programmerar och skapar. Jag gillar särskilt Frontend-delen av programmering och utveckling då det blir väldigt visuellt och konkret, man ser direkt det man gör. Inom Frontend-området sker det väldigt mycket spännande saker, särskilt med ramverk som ger helt nya möjligheter.

Om ett par veckor ska Daniel ut på LIA (lärande i arbete – praktik) där han kommer att få omsätta sina kunskaper från utbildningen i praktiken. Tillsammans med en partner driver han sedan ett par år tillbaka även en egen webbyrå där han också testar sina nya kunskaper.

– På min praktik ska jag till ett företag som sysslar med mäss- och bokningsmjukvara. Jag vet inte så mycket om vad jag ska få göra, mer än att jag ska få vara med i deras systemutveckling. Det ska bli spännande och kul att få omsätta mina teoretiska kunskaper

Stort rekryteringsbehov i branschen

Att IT-sektorn är hetare än någonsin bekräftas av Camilla Viotti, Vice Leveranschef på företaget Evry Consulting, som arbetar brett med IT-tjänster alltifrån systemutveckling och e-handelslösningar till infrastruktur och outsourcing. Camilla sitter även med som representant i utbildningens ledningsgrupp. I sin roll som vice leveranschef för Evry Consulting ser Camilla att behovet av personal med spetskompetens är fortsatt stort.

– Vi har ett ständigt behov av att anställa duktiga utvecklare och rekryterar konstant inom systemutveckling. Dels är vi ett företag under tillväxt och har varit så under en längre period, dels är branschen långt ifrån uttömd och nu är det dessutom fart på marknaden. Vårt behov gäller både nyrekrytering för att fylla tillväxtbehovet men även för att täcka naturlig personalomsättning.

Evrys enhet i Malmö har haft ett långtgående samarbete med Lernia och bland annat tagit in praktikanter som gått olika YH-utbildningar till företagets Servicedesk. De personer som har haft rätt profil och passat in, har efter genomgången utbildning erbjudits anställning. 

För blivande systemutvecklaren Daniel Torelm ser framtiden ljus ut. Yrkesrollen som systemutvecklare har en stor spännvidd alltifrån att underhålla och utveckla befintliga system till att ta fram nya webbtjänster och applikationer samt optimera databaser för sociala medier som t ex Facebook. Daniel hoppas att den skräddarsydda utbildningen han går ska föra med sig en anställning när han väl blir klar till sommaren 2016.

– Målet är att få jobb som systemutvecklare och jag tror att jag efter den här utbildningen har väldigt goda möjligheter till det. Drömscenariot är att jag fått ett jobberbjudande som jag kan hoppa på när jag väl slutfört studierna. För egen del får det gärna vara ett mindre företag med runt tio anställda, jag gillar små uppstartsföretag där man får göra olika saker, säger han.

FAKTARUTA: 

Utbildning: Systemutvecklare – agil webbprogrammering i Stockholm och Malmö
Utbildningslängd: 80 veckor
Antal poäng: 400 YH-poäng

Kursupplägg: Utbildningen sker i Liljeholmen i Stockholm och består av både föreläsningar, laborationer, gruppövningar och praktikinslag. 1/3 av utbildningstiden är företagsförlagd. Utbildningen kräver viss förkunskap i programmering.  

Fler reportage från Lernia Yrkeshögskola

Reläskyddsspecialisten skyddar både elnät och människor

Ett utmanande jobb som passar den som både tycker om att jobba med skruvmejslar och programmering. Simon Göransson stor...

Mejeritekniker - utbildning gav nystart

På Falkenberg mejeri är sex av medarbetarna nyutexaminerade mejeritekniker. Efter 1,5 års studier får ...

Omväxlande jobb för problemlösaren

Nio av tio som läser till produktionstekniker får jobb efter utbildningen. Joakim Lundström är en av d...