Hisnande skidhopp och stjärnstatus. Jon Olssons liv är en succéhistoria, men det handlar om hårt arbete. Han är en entreprenör som även arrangerar event och utvecklar egna produkter.

Skidåkning är Jon Olssons liv.
Han började tävla alpint som junior, men sen har det handlat om friåkning, höga hopp och svåra trick. Jon Olssons namn har blivit ett varumärke, och han har flera sponsorer. Skidåkningen är nu även ett jobb, men passionen finns kvar.

– Det förändrar inte
hur jag känner mig när jag kliver av liften. Då släpper alla bekymmer och jag mår som allra bäst. Det är något som aldrig kommer försvinna, säger Jon. De tävlingar som han arrangerar i Åre lockar många besökare. Det är akrobatik på hög höjd när Jon och de andra åkarna flyger fram och gör dubbelvolter och annat. Jon är en förebild för unga jibbers.

– Det är grymt roligt, men ibland lite läskigt när allt man gör snappas upp av väldigt många! Att Välja Yrke: Jons råd till unga som funderar över sin framtid handlar inte om att tänka taktiskt och satsa på bristyrken.

– Jag väljer alltid vad jag älskar hur galet det än är, så mitt råd för yrkesval är: Gör vad ni brinner för! När Jon började åka skidor, hade han ingen tanke alls på ekonomi. Han tänkte bara att han skulle bli bäst i världen, och sedan kom det vissa ekonomiska fördelar med skidkarriären. Jon är perfektionist, och han tror att vad man än gör så kommer man längre ju hårdare man arbetar för det.

– Jag jobbar nog kanske för mycket, och borde slappna av lite mer. Men jag älskar att göra allt jag gör så bra jag kan så då blir det lätt lite mycket, säger han. Den nya utmaningen i Jons liv är en satsning på alpina tävlingar. Det började med ett vad med Jens Byggmark, och målet för Jon är att kvala in till os 2014 i storslalom. Bra skidtips får han förstås från brodern och utförsåkaren Hans Olsson.

– Det har blivit en nytändning, och att åka skidor är roligare än någonsin, säger Jon. Han har ändrat mentaliteten när det gäller hoppningen. Han hoppar nu mest för att det är kul, och fortsätter med att ordna tävlingar och event. Jon Olsson Invitational, joi, är en super big airtävling som hålls 16 april i Åre.

– Det är kul att anordna tävlingar, men väldigt mycket jobb. Ska jag göra ett event så ska det vara bra, annars kan jag lika gärna skippa det. Det är kul att ge unga åkare chansen att köra i bra hopp och få bra domare. Jon lägger ned mycket tid på säkerheten och att bygga hoppen.

Vid hans tävlingar brukar elever från eventutbildningen i Åre vara med, och de jobbar bland annat med information och hjälper till i backen.

– Åre är rätt ställe att gå en utbildning eftersom det händer så mycket där, och man får bra inspiration, säger Jon. Det händer också mycket i Jons liv. Han har haft ett eget tv-program i tv5 om allt från träningsläger i norska Juvass till surfing i Monaco. Jon är en entreprenör som även utvecklar egna produkter. I fjol kom goggles i hans nya varumärke Yniq. Han har också startat ett väskmärke som ska lanseras i år.

– Det är full fart i tankeverkstaden, och det blir säkert mer saker i framtiden. Jag har ju en miljon idéer i skallen!