På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kamera ett, nu!

Kamera ett, nu!

Skrivet av:

Publicerat: 2012-03-15

EMELIE MODIG JOHANSSON har alltid varit intresserad av film och foto. Som liten retade hon gallfeber på sina kompisar när de tittade på film genom att ständigt analysera hur olika scener var gjorda Emelie är 23 år och kommer från Kållered utanför Göteborg. På gymnasiet gick hon medieprogrammet med inriktning film och tv, och drömde om en framtid i branschen.

– Jag tycker att film och tv är så kreativt, och möjligheterna är enorma. Det finns nästan inga begränsningar inom den här branschen, säger Emelie.

Efter några år med olika ströjobb bestämde sig Emelie för att börja plugga och tittade på olika utbildningsalternativ.

En dag fick hon syn på en banner för en utbildning till livesändningsspecialist och klickade sig in på Xenters webbplats. Det verkade helt rätt och Emelie bestämde sig för att flytta till Stockholm för att gå den ettåriga utbildningen. På Xenter lär hon sig nu allt om direktsänd tv-produktion för större sport- och underhållningsevent.

– Vi lär oss alla olika roller inom livesändning, med fokus på att filma med kamera och använda evs, reprismaskinen. Den använder vi för att spola tillbaka och sedan visa repris på exempelvis ett mål under direktsändning. Vi får även prova på arbetet som bildmixer. Då sitter man bredvid bildproducenten, och när han säger »kamera ett nu« så gör man själva klippningen, förklarar Emelie.

Förutom praktiska övningar ingår många teoretiska föreläsningar i utbildningen. Emelie och hennes studiekamrater har haft besök av fotografer som berättat om hur man använder och sköter en kamera, hur man komponerar en bild och andra bra tips och tricks. Även statistik- företag, produktionsbolag och producenter har gästföreläst på utbildningen.

– Vi läser även idrottskunskap för att få koll på regler och på hur spelet fungerar. Vi har framförallt lärt oss om fotboll och hockey eftersom det är de största sporterna på tv. Vi har haft hockeydomare som föreläsare och så har vi varit och filmat och producerat innebandy, säger Emelie.

Utbildningen till livesändningsspecialist har fokus på idrott. Omkring 80 procent av livesändningarna i Sverige idag är sport. Men enligt Emelie måste man inte vara sportnörd för att trivas på utbildningen.

– Jag är inte överdrivet sportintresserad själv, men ju mer jag håller på med sport desto roligare blir det. Nu filmar jag Frölunda mycket och då blir det kul att se hur de ligger i tabellen och att ha koll på vilka spelare de möter vid nästa match. Det handlar ju också om att berätta en historia för att få de där hemma att vilja titta, säger Emelie.

Emelie är nu ute på sin andra LIA- period. Praktiken är tre månader lång den här gången och Emelie gör den hemma i Göteborg på Mediatec, ett av Sveriges största sportsändningsföretag. Mediatec är även en av initiativtagarna till utbildningen. Just nu är det hockeysäsong och Emelie följer med Mediatecs livesändningsbuss för att filma elitseriematcherna.

– Ofta börjar jag jobba fyra timmar före matchen och hjälper till att dra kablar i bussen och rigga kameror. Under matchen står jag med egen kamera bakom mål. Jag har faktiskt blivit inklippt till många av repriserna. Det är en liten morot för då känns det verkligen att man är delaktig, berättar Emelie.

Den 15 juni i år tar Emelie och hennes studiekompisar examen. De sista månaderna efter praktiken kommer de att få testa på att göra egna sportsändningar. Efter examen hoppas Emelie få jobb i branschen.

– Jag skulle gärna fortsätta med sport och sen gå över till nöje när jag har fått lite mer rutin. Man brukar säga att det är svårare att filma sport. Man har en liten svartvit sökare i kameran och så ska man följa en puck. Men det är bara att öva, jag känner att jag hänger med bättre för varje gång, säger Emelie.

Hennes dröm är att fortsätta i branschen.

– Om tio år skulle jag vilja bildmixa eller sitta som bildproducent för något program. Att ha det kreativa ansvaret för en hel produktion inom nöje, det hade varit fantastiskt kul, avslutar Emelie.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...