På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Kanske blir det Burj Dubai

Kanske blir det Burj Dubai

Skrivet av: Campus Varberg

Publicerat: 2013-05-06

Just nu sitter Tony och räknar tillsammans med några studiekamrater. Ska man bli elkonstruktör är matten viktig, även om det är datorprogrammen som gör beräkningarna i verkligheten. Tony är taggad på konstruktörsjobbet och har stora ambitioner.

Elkonstruktörens arbetsområde har blivit större och mer komplext. Utvecklingen går mot mer samspel mellan olika teknikområden och påverkas i allt högre grad av miljömedvetenhet och rationell energiförsörjning. Stora moderniseringar inom el- och instrumentområdet kräver utbildad personal med både praktisk och teoretisk kompetens.

Tony  Beiruti är 26 och har jobbat som elektriker i fem år, mest har det blivit servicejobb, installationer och renoveringar. Nu är han snart färdig med sin första termin och har gjort sin LIA-introduktion på ELK i Göteborg, ett mindre företag i branschen.

”Jag kunde inte hitta någon bättre utbildning än den som finns på Campus, så jag pendlar gärna med tåget varje dag till och från Göteborg. Här har man verkligen ansträngt sig för att de olika kurserna ska stämma med de kunskaper som företagen behöver. Det finns till och med en ledningsgrupp för utbildningen och den består av branschföretag. De vet vad de vill ha.” 

Ett år tog han tjänstledigt och stack till Norge för att testa hur det är att jobba med ett större projekt. 

”I Norge var vi ett femtiotal elektriker som jobbade ihop. Det var många delar som skulle samordnas. Där lärde jag mig hur viktigt det är att elinstallationerna är bra gjorda och att ritningarna verkligen stämmer. Kanske var det här som jag fick inspiration att studera vidare.” 

Och det verkar vara ett bra val då det idag är väldigt svårt att rekrytera elkonstruktörer. Företagen anställer istället antingen ingenjörer eller elektriker från gymnasieskolan, och i båda fallen krävs internutbildning som kan ta flera år. 

”Jag har många gånger tänkt att ”det här kan man göra bättre”. Framför allt när man hamnar i trånga utrymmen och det är svårt att komma åt. Att vara elektriker kan ofta vara ett tungt jobb. Med genomtänkta konstruktioner tror jag att man kan underlätta installationen och många gånger även jobbet som ska göras där ute. Jag tror att konstruktörsjobbet är intressant.” 

Totalt ingår 22 veckors LIA (Lärande i arbete). Företagen som varit med och utformat utbildningen garanterar att det finns praktikplatser för studenterna. När det är dags erbjuds man plats på ett företag, men som student kan man även på egen hand ordna en plats.

Fler reportage från Campus Varberg

SENT UTE? NU ÄR FLERA UTBILDNINGAR ÖPPNA FÖR SEN ANMÄLAN

Måndag den 15 april var sista dag för anmälan till högskole- och yrkeshösgkoleutbildningar på Campus V...

JAG TOG GULDCHANSEN SOM PLÖTSLIGT BARA LÅG DÄR

Att välja väg är varken enkelt eller självklart. Men gör man som Sebastian Reuterberg och följer sin e...

JAG GILLAR ATT DET ÄR MYCKET PROBLEMLÖSNING

Han pluggade logistik på Campus Varberg i två år. Sedan fick han via sommarvikariat ett fast jobb på l...

DET ÄR KUL ATT KUNNA PÅVERKA FRAMTIDEN

Sanna Nilsson är 27 år och jobbar som solcellsprojektör på ett konsultföretag. Hon tog examen i juni 2...

ETT SPÄNNANDE JOBB DÄR DET HÄNDER MYCKET

Magnus Flank har tagit sina omvägar innan det stod klart att VVS var något riktigt bra att satsa på. E...