På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Kommunikatör med koll på siffror

Skrivet av:

Publicerat: 2011-03-01

På en redovisningsbyrå träffar man många människor i olika lägen av livet. Då gäller det att vara lyhörd, våga ta kontakt och kunna ha många bollar i luften samtidigt.

På redovisningsbyrån Deloitte i Sundsvall är det bråda tider när jag möter upp platschef Lizze-Lott Bergman och praktikanten Therese evrung från Njurunda.

– Merparten av våra kunder har bokslut på den här sidan av året, så från januari till den 15 juni brukar det bara vara att hålla i hatten och köra, skrattar Lizze-Lott.

Therese var här två veckor under december och ser nu fram emot en ny praktikperiod på Deloitte.

– Det känns som om man är en i gänget, konstaterar hon. Dom vågar ge en ansvar och man får verkligen vara delaktig i allting som sker.

Det bästa med jobbet på byrån är enligt Lizze-Lott variationen. Här får man jobba i alla branscher, i alla typer av företag och i alla möjliga miljöer.

– Man träffar också många kompetenta människor i olika lägen av livet. Alltifrån den nystartande företagaren, till den rutinerade affärsmannen som kanske har jobbat i många, många år.

En redovisningskonsult måste därför vara en god kommunikatör, menar Lizze-Lott.

– I det här jobbet måste man ha en otrolig lyhördhet och kunna kommunicera med många typer av människor.

Vara lyhörd

Man måste vara flexibel, lyhörd och kunna ha många bollar i luften. Och är man nyfiken och lite orädd så tror jag inte det skadar, tillägger hon.

Under sin praktik kommer Therese att få testa det mesta som en redovisningsekonom sysslar med. Nu blir det fokus på den löpande bokföringen med alltifrån fakturering och bokföring till leverantörsbetalningar och inskanning av leverantörsfakturor.

Jobba på byrå

– Det är jätteviktigt att våra praktikanter får en förståelse för vad vår bransch handlar om, säger Lizze-Lott som också poängterar skillnaden mellan att arbeta på en byrå och på en ekonomiavdelning på ett företag.

– Det kräver sin profil att kunna jobba för många kunder; att vara en kunds ekonomiavdelning och samtidigt vara det för femton andra.

Therese har fått blodad tand och vill jobba på byrå. Nu längtar hon att bli färdig med utbildningen, som hon dess- utom har ett privat intresse av.

– Jag och min sambo har köpt ett jordbruk och planerar egen firma, berättar Therese.

 

Räknar med social kompetens
Alltfler företag inser vikten av kompetent rådgivning vad gäller ekonomin. För att möta det växande behovet har man i Sundsvall startat en tvåårig utbildning för redovisningsekonomer.

Emma PrIm, 25 år, och Ingela Johansson, 28 år, var båda intresserade av ekonomi och funderade, på varsitt håll på att läsa ekonomi på universitetet. Men så fick de nys om att en utbildning nischad mot just redovisning skulle starta här i Sundsvall.

– Jag tyckte att det var en klockren chans att få läsa ekonomi och inte behöva läsa lika länge som på ekonomprogrammet. Och sen att få chansen att verkligen förankra det man lär sig i praktiken, säger emma.

– Samtidigt känns det här väldigt brett, säger Ingela. Och när man har lärare från yrkeslivet lär man ju känna de som har företagen också.

Ämnena är, förutom ekonomi, ganska mycket matte. Men matematiken är mer ett verktyg, poängterar Ingela.
– Det här handlar mer om att praktiskt lösa problem med hjälp av siffror. Och vara kreativ och kunna hitta lösningar.

Efterfrågad kompetens

Emma, Ingela och deras klasskompisar är efterfrågade på arbetsmarknaden, berättar Helena Westerlund som är utbildningsansvarig.

– Många av våra praktikplatser annonserar efter redovisningsekonomer, men får inga med rätt kompetens. att anställa någon som kommer nybakad från civilekonomprogrammet innebär en upplärningsperiod på ett halvår, minst, innan de överhuvudtaget kan sättas i jobb.

En redovisningsekonom kan antingen jobba på en ekonomiavdelning på ett företag. Eller på en redovisningsbyrå eller som egen, då konsult åt flera olika företag.

Helena och de övriga i ledningsgruppen är överens om att social kompetens är viktigast hos en redovisningsekonom. Att kunna vara en rådgivare till företaget eller kunden vad gäller ekonomin.

– Det här som folk kanske tänker om jobbet, att man sitter och matar in fakturor och glor in i en dataskärm, det är en jätteliten del av jobbet.

Lockar flest kvinnor

I klassen går flest kvinnor, vilket speglar branschen i övrigt, påpekar Helena.

– Det är så av gammal hävd revisorerna är män och redovisningsekonomerna kvinnor.
De flesta som söker till programmet har tidigare yrkeslivserfarenhet

– Från alla typer av jobb utom redovisningsbranschen. Emma har jobbat som frisör tidigare, och ser många likheter med det hon gör nu.

– Jag känner igen mig i det här att vara kreativ. Man måste hitta lösningar åt kunder och man träffar också otroligt mycket folk, säger Emma.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...