På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Kreativa visionärer

Kreativa visionärer

Skrivet av:

Publicerat: 2012-03-18

MALMÖ YRKESHÖGSKOLA är belägen mitt i centrala Malmö med tågstationen precis runt knuten. Lokalerna är ljusa, fräscha och fulla av rörelse. I byggnaden huserar skolan tillsammans med Mincs verksamheter. Minc fungerar idag som företagsinkubator för 27 olika företag, vilket bidrar till den inspirerande miljön. Malmö Yrkeshögskola startade 2010 som en direkt reaktion på näringslivets behov av fler tekniskt kunniga kreatörer. Hittills har 80 studenter examinerats och gått raka vägen ut i arbete. Jag här för att träffa skolans rektor, Claes Magnusson, och två drivna studenter, Stina Andersson och Madjid Mahdjoubi.

Claes berättar att utbildningen är centrerad kring mötet mellan teori och praktik. Varje delkurs har teoretiska inslag som man sedan arbetar med praktiskt i form av konkreta projekt. Studenterna får dessutom många jobberbjudan- den från näringslivet som de uppmuntras att engagera sig i vid sidan av.

– Vi är stolta över våra framgångshistorier. Två tidigare studenter gjorde i år en melodifesitvalapp som passerade Angry Birds i nedladdning. Vår utbildning är jordnära och grundad på hårt arbete, och det är det som gör att det fungerar, säger Claes.

Utbildningen i sig är uppbyggd kring tre nivåer av komplexitet. Studenterna får lära sig alla tre men kan också välja att fokusera på den nivå som de tycker passar just dem bäst. På det viset får de lära sig att göra allt från en enkel serietidningsapp till mer avancerad programmering och kodning.

– För att komma in på utbildningen krävs gymnasiebetyg och gärna relevant yrkeserfarenhet. Man ska också veta att det är en avancerad kurs med högt tempo som kräver mycket eget arbete. Att vara beredd på det och samtidigt förstå mediebranschen är viktigare än att man redan är färdig programmerare, säger Claes.

De flesta som vill jobba med programmering tar den traditionella vägen via högskola eller universitet. Det gjorde även Madjid Mahdjoubi, men en bit in på sin universitetsutbildning kände han att något fattades. Han beskriver därför utbildningen på Malmö Yrkeshögskola som en dröm som gick i uppfyllelse.

– Jag läste om utbildningen i Sydsvenskan och visste då att det var exakt vad jag ville göra. I väntan på att kunna söka bestämde jag mig för att göra allt jag kunde för att öka mina chanser att komma in och pluggade därför interak- tionsdesign. När jag väl kom in blev jag otroligt glad.

Stina hade egentligen inte tänkt plugga vidare när hon upptäckte Malmö Yrkeshögskola.

– Jag nappade på att det var en yrkesutbildning eftersom jag gillar praktisk inlärning. Ett annat stort plus är att klassen är fylld av roliga karaktärer i alla åldrar. Den yngsta är 19 år och den äldsta 52, vilket gör att alla är duktiga på olika saker och att man kan lära av varandra.

Madjid fyller i.

– Eftersom jag kom från universitet var jag lite skeptisk innan jag började men jag har definitivt inte blivit besviken, snarare tvärtom. Det är en väldigt hög nivå och bredd på utbildningen. Vi lär oss Iphone- och Androidprogrammering, att göra snygga magasin till Ipad och att utveckla för alla system. Samtidigt är lärarna och utbildningsledarna extremt lyhörda och kursplanen flexibel och anpassad till allt som händer ute i näringslivet.

Närmast väntar tio veckors obligatorisk praktik, LIA (Lärande i arbete), som det kallas. Stina ska iväg till ett företag i New York och har dessutom blivit tillfrågad att stanna över sommaren. För Madjid lutar det åt en praktikperiod på ett svenskt före- tag i Kambodja.

Slutligen, vad tycker ni är det bästa med er utbildning?
– Att man blir så peppad och uppmuntrad av att alla i klassen är så drivna, säger Stina.

– Jag gillar att det är en sådan produktiv miljö och att det vi lär oss är så relevant. Det vi går igenom idag kan jag gå hem och göra en app på ikväll och få ut den på app- store imorgon. Det är fantastiskt, avslutar Madjid.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...