På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Att jobba som kyltekniker – ett viktigt yrke!

Att jobba som kyltekniker – ett viktigt yrke!

Skrivet av: STI - Stockholms Tekniska Institut

Publicerat: 2017-04-28

Vad skulle vi göra utan kylar i livsmedelsaffären? Hur skulle vi må om vi inte hade möjlighet att styra temperaturen där vi vistas? Och skulle det moderna samhället klara sig om alla våra datorhallar och serverhallar överhettades? Kylteknik har en betydande roll i det moderna samhället, även om vi inte alltid tänker på det.

Daniel studerar till kyltekniker och gör sin första LIA (Lärande i arbete) på företaget Frigotech AB.  Där får han lära sig yrket i verkligheten. Han är nöjd med sin LIA och pekar på att det är mycket nytt och mycket praktiskt arbete vilket kräver mer kunskap och erfarenhet än vad som kan ges i skolbänken.

”Det bästa med LIA-praktiken är allt nytt jag har fått lära mig. Det är bra att få ett annat perspektiv på vad det innebär att arbeta.”

Magnus Sellin på Frigotech berättar om vikten av kylteknik i samhället och förklarar att fungerande kylsystem har en betydande funktion runt omkring oss, någonting som gör kravet på kompetens i branschen viktigt. Utöver branschens kompetenskrav vill Magnus lyfta personligt intresse som en viktig faktor i arbetslivet. Det är viktigt att ha variation i arbetet och att det finns ett intresse i det man gör, det ska vara roligt att gå till jobbet. Arbetsuppgifterna på Frigotech innefattar allt från projektering och installation till underhållsservice och akututryckningar. 

Företaget har en personalstyrka med lång och bred erfarenhet. Enligt Magnus finns det stora fördelar med att ta emot LIA-studerande. Det skapar intresse, lyhördhet och öppenhet på arbetsplatsen vilket tillsammans möjliggör goda utvecklingsmöjligheter.

”Alla bolag arbetar på olika sätt och LIA-praktik gör det möjligt forma kunskapen och arbetssättet utefter ett individuellt behov. Risken finns att man kör på samma spår om man varit i branschen länge det är därför viktigt att ta in personer som är mottagliga för nya tillvägagångssätt. ”

Frigotech värnar om de som brinner för yrket och tycker att en av de största fördelarna med LIA är att få en person som kommer in i arbetet i ett tidigt skede och möjligheten att för denne person att visa vad den går för. När de tar emot LIA-praktikanter är företaget väldigt måna om kvalitet och tar inte emot fler praktikanter än vad de har kapacitet till. Detta för att de vill ha möjlighet att ge en riktig introduktion till arbetet. Det är viktigt att den som utför sin praktik faktiskt får lära sig någonting.

LIA är alltså en viktig del av utbildningen till Kyl & Värmepumptekniker – både för företagen och för den studerande. Det ger företaget möjlighet att forma kompetensen hos sina framtida medarbetar samtidigt som den studerande får värdefull erfarenhet och kan ta steget ut i jobb direkt efter utbildningen.

Film

Fler reportage från STI - Stockholms Tekniska Institut

Vad jobbar en drifttekniker med?

Har du koll på vad en drifttekniker faktiskt gör? Simon Stråle studerar på STI:s utbildning ti...

Max på Vega Energi tipsar om att läsa till drifttekniker!

Max Jansson på VEGA Energi vill öka intresset för energibranschen. Det är en spännande bransch där det just nu sker myc...

Automationsingenjör - ett framtidsyrke

Pablo Müller sitter med i ledningsgruppen för utbildningen STI-Ingenjör Automation. Han tycker att aut...

Bli ingenjör inom energieffektivt byggande

I Sverige står bostäder och lokaler för en stor del av energianvändningen och hur vi bygger energismarta hus har ett s...

Projektledare inom El

"Det är ett år av ditt liv och det finns bara möjligheter att utvecklas"  Så säger Simon som...