På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Max på Vega Energi tipsar om att läsa till drifttekniker!

Max på Vega Energi tipsar om att läsa till drifttekniker!

Skrivet av: STI - Stockholms Tekniska Institut

Publicerat: 2016-06-09

Max Jansson på VEGA Energi vill öka intresset för energibranschen. Det är en spännande bransch där det just nu sker mycket förändringar vilket gör att det behövs fler medarbetare. Han menar att om man är intresserad av teknik och har ett driv så finns det stora möjligheter att välja bland jobben. Man kan arbeta på Energibolag, entreprenadbolag som Vega Energi, ingenjörstjänstbolag eller andra servicebolag inom sektorn. Max Jansson har själv ett starkt driv vilket bidrog till att han var med och grundade VEGA Energi år 1993.

Den absolut största utmaningen som energibranschen upplever i dag är det stora rekryteringsbehovet. Det är många som går i pension samtidigt som ny teknik utvecklas. Bristen på arbetskraft gör att energiföretag ofta rekryterar från varandra och lönerna för utbildad arbetskraft har stigit. Det finns därmed stora möjligheter att göra karriär om man är redo för den resan.

Samtidigt som bristen på arbetskraft präglar branschen så sker det en väldigt spännande utveckling. Tekniken förbättras hela tiden men Max ser en fara i att utan tillväxt av duktiga medarbetare så kan utvecklingen av ny teknik komma att stanna av. Han tycker därför att det är väldigt viktigt att öka intresset för energiproduktion.

”År 2020 ska vi helt bort från olja och därför testas det just nu många olika nya bränslekällor och ny teknik för att framställa energi.” 

Om man är intresserad av teknik, är motiverad och har lite driv så kan man välja mellan många olika arbetsplatser menar Max. Dessutom kan man vara en del av att skapa framtidens teknik för hållbar energiproduktion. De stora teknikutvecklingarna innebär att yrkena inom drift har förändrats en hel del.

”Att jobba med drift är inte så skitigt jobb längre med olja på händerna och skiftnyckeln i bakfickan. Moderna anläggningar är byggda för att undvika en olämplig arbetsmiljö och anläggningarna hålls efter på ett helt annat sätt nu för tiden. Anläggningarna styrs med hjälp av datorer och kontrollpaneler så en stor del av arbetet handlar om att styra och följa upp systemen via IT-systemen.”

Som driftingenjör jobbar man strategiskt och träffar ofta kunder och entreprenörer. Man genomför även rapportering, ansvarar för att de tekniska specifikationerna efterföljs, och jobbar med förbättringsåtgärder för att optimera driften.

”Att göra förbättringar genomsyrar yrket och det är ett väldigt stimulerande jobb.” 

I arbetet som drifttekniker ansvarar man sin tur för att se till att det tekniska fungerar. Man ansvarar ofta för en eller flera anläggningar. Det kan vara ett stort ansvar eftersom ett stopp på en anläggning kan kosta flera miljoner.

”Jobbet innehåller mycket variation och man får vara med om väldigt mycket. Man får mycket självständigt ansvar som drifttekniker.” 

Självklart finns det även negativa sidor med arbetet och i just dessa yrken kan en negativ sida vara att det ibland förekommer skiftarbete. 

”Men skiftgång kan ju vara både positivt och negativt. När man jobbar i skift jobbar man ju färre timmar och lönen är oftast bra. Det beror på vad man föredrar.” 

På VEGA Energi har man dock ingen skiftgång utan har istället löst det genom att ha beredskap. Det innebär att man kan arbeta med fjärrstyrda lösningar för att kontrollera och styra driften på många av anläggningarna hemifrån eller från kontoret. Det är ytterligare ett exempel på en av de många tekniska utvecklingarna i området. 

Företagen i energibranschen jobbar mycket för att tillväxten i branschen ska öka för att täcka det stora rekryteringsbehovet. Max förhoppning är att det kommer nya ambitiösa talanger som kan fortsätta utveckla framtidens teknik.

Fler reportage från STI - Stockholms Tekniska Institut

Att jobba som kyltekniker – ett viktigt yrke!

Vad skulle vi göra utan kylar i livsmedelsaffären? Hur skulle vi må om vi inte hade möjlighet att styr...

Vad jobbar en drifttekniker med?

Har du koll på vad en drifttekniker faktiskt gör? Simon Stråle studerar på STI:s utbildning ti...

Automationsingenjör - ett framtidsyrke

Pablo Müller sitter med i ledningsgruppen för utbildningen STI-Ingenjör Automation. Han tycker att aut...

Bli ingenjör inom energieffektivt byggande

I Sverige står bostäder och lokaler för en stor del av energianvändningen och hur vi bygger energismarta hus har ett s...

Projektledare inom El

"Det är ett år av ditt liv och det finns bara möjligheter att utvecklas"  Så säger Simon som...