På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

LIA med drag i

LIA med drag i

Skrivet av: Agstu AB - Arbete Genom STUdier

Publicerat: 2013-05-13

Erik Runa har gått TEIS – programmet hos AGSTU yrkeshögskola och håller på att göra sin LIA hos företaget STT Emtec i Sundsvall.
Företaget är inom motorbranschen och har tjugo anställda medarbetare idag. Det hela började med att Ingemar Eriksson började trimma Mercedesmotorer och idag är företaget världsledande inom några områden för avgasrening. Miljökraven blir allt hårdare och företaget jobbar mot motortillverkare för fordon, båtar och installationer. 

Erik är nu inne på sista delen av sin LIA-period om tio veckor och vi frågar honom om vad han har jobbat med:
"Mitt jobb har handlat om att automatisera rengöringen av ett diesel-partikelfilter som idag rengörs för hand. Om filtret ”sotar igen” kan det försämra motordriften avsevärt. Tidigare fick en person manuellt sätta på och stänga av riggen ca en gång i minuten och även kontrollera temperatur och tryck. Den nya riggen ska först blåsa rent den värsta askan och sotet med tryckluft för att sedan automatiskt starta värmen då ett tillfredsställande tryck uppnåtts.
Jag har fått bygga ett styrskåp som ska sköta den här automatiska rengöringen. Först var det mycket att lära sig om ramverket (alla olika filer), och sedan att plocka ut de viktigaste filerna att jobba med. Jag fick göra en tillståndsmaskin i mjukvara och det var mycket jobb med att försöka förutse vilka fel som kan uppstå. Det har varit mycket att klura och fundera på och det har varit jättekul!
Jag har haft en mycket stor nytta av “tänket” från utbildningen och då särskilt VHDL-kursen. Från dag ett på min LIA fick jag jobba praktiskt och det passar mig perfekt. Det jag ska göra under de sista veckorna är att få till värmeregleringen med en PI-regulator."

"Säkerhetsaspekten är mycket stor i den här typen av tekniska lösningar", säger Eriks handledare Leif Högberg, "det rör sig om mycket höga temperaturer". Leif säger att Erik har fungerat toppenbra på företaget och att de gärna vill se honom som en framtida medarbetare.

Leif poängterar att i ett kundperspektiv finns det idag ett enormt behov av den typ av kompetens utbildningen leder till och då gärna kombinerat med grundläggande kunskaper i allmän elektronik. Han tillägger också att det är jättebra att utbildningen innehåller teknisk dokumentation, vilket behövs inom alla tekniska branscher.

Vi frågar Erik om han har något tips till de som funderar på att söka till utbildningen:
"Gör preparandkursen! Den var superbra – jag hade inte kunskaper inom digitalteknik när jag sökte men jag gjorde preparandkursen under sommaren innan utbildningen startade, och det var tur. Jag gillar att vara bra förberedd." 

Fler reportage från Agstu AB - Arbete Genom STUdier

LIA i skarpt läge

Simon Wahlgren har gått TEIS – programmet hos AGSTU yrkeshögskola och gör nu sin LIA hos ...

Studenter från AGSTU berättar

Marko och Mattias berättar om sitt år på Tillämpad elektronik för inbyggda system – TEIS ...

Ny kurs i inbyggda system

På Agstu AB i Västerås drar en ny distansutbildning snart igång. Målet är att elevern...